U Tokiju počele testne vožnje autonomnim taksijima

Foto: EPA

U TOKIJU su počele testne vožnje autonomnim taksijima. Tvrtke ZMP Inc. i Hinomaru Kotsu prve su u svijetu koje će ponuditi taksi usluge automobilima s autonomnom vožnjom. Cilj je da ova usluga bude dostupna svima do 2020. godine, kad je Tokio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

U ovom pothvatu ZMP-a i Hinomarua koristi se kombi opremljen senzorima i drugim autonomnim tehnologijama koji odvozi četiri kružne vožnje dnevno na prometnoj 5-kilometarskoj ruti između komercijalnih objekata u okruzima Otemachi i Roppongi.

"Skoro sam zaboravio da se nalazim u autonomnom vozilu"

Autonomna tehnologija će započeti vožnju, zaustaviti i okrenuti vozilo, ali vozač i pomoćnik će biti u vozilu kako bi se pobrinuli za sigurnost vožnje i putnika. Putnici će otključati vrata i izvršiti plaćanje putem aplikacije za smartphone, plaćajući 1500 jena za jednosmjernu vožnju. Putnici za testnih 96 vožnji izabrani su unaprijed.

"Vožnja je bila toliko ugodna da sam skoro zaboravio da se nalazim u autonomnom vozilu. Osjetio sam napredak u tehnologiji", izjavio je 45-godišnji putnik iz Toshima Warda u Tokiju, koji je jutros ušao u prvi autonomni taksi.

Autonomne usluge vožnje smatraju se rješenjem za nedostatak vozača u Tokiju i povećanu potražnju za taksijima među stranim posjetiteljima u Japanu.

Pročitajte više