u umjetničkom paviljonu retrospektivna izložba kipara stanka jančića

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu večeras je otvorena retrospektivna izložba stotinjak skulptura Stanka Jančića. L

Izložba je presjek polustoljetna Jančićeva kiparskog rada, t.j. zastupljene su sve njegove stvaralačke faze - od ranih ekspresionističkih radova preko nadrealizma do ciklusa "Čaj u pet" koji je umjetnik napravio 2000.

Autor Jančićeve izložbe je povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov, a likovni postav osmislio je Stanko Špoljarić uz pomoć kipara.

Inače, u monografiji o Stanku Jančiću povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov ističe da je riječ o umjetniku koji nije često izlagao niti je bio medijski zapažen, no, kako ističe, njegovo kiparstvo zauzima vrlo visoko mjesto u korpusu hrvatske skulpture u drugoj polovici 20. stoljeća.

"Jančićevo kiparstvo odlikuje se djelima u kojima se ne događaju velike oscilacije i stilska kolebanja, ali su to djela s jakom znatiželjom i Jančić je jedan od onih kipara koji je tu zadaću shvatio kao tihi gotovo atelierski posao", napominje Šimat Banov.

Autor likovnog postava izložbe Stanko Špoljarić kazao je da je Jančić u svojim djelima pokazao tkivo likovne suvremenosti prožeto izvanrednom maštovitošću.

Kipar Stanko Jančić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu godine 1956., a profesori su mu bili Antun Augustinčić, Vjekoslav Rukljač i Frano Kršinić. Do 1970. bio je suradnik u Augustinčićevoj Majstorskoj radionici. Od 1980. do umirovljenja ove godine bio je profesor na ALU.

Djela Stanka Jančića nalaze se u fundusu Moderne galerije, Muzeju suvremene umjetnosti, Gliptoteci HAZU-a, Gradskoj galeriji u Dubrovniku, Galeriji suvremene umjetnosti u Budimpešti te u brojnim privatnim zbirkama. Jančić je autor i nekoliko javnih spomenika među kojima su "Košarkaši", "Majka i dijete", "Aleja urni na Mirogoju" i druge.

Retrospektiva kipara Stanka Jančića otvorena je do 18. siječnja 2004.

(Hina) ta sp

Pročitajte više