u varaždinu proslavljen međunarodni dan ljudskih prava

U povodu proslave Međunarodnog dana ljudskih prava Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije priredila je večeras prigodno predavanje u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK.

O Općoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a i odnosu Hrvatske prema njoj govorila je voditeljica Odsjeka za ljudska prava Ministarstva vanjskih poslova dr. Dubravka Šimonović, a o ljudskim pravima u Hrvatskoj pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi dr. Nino Žganec.

Dubravka Šimonović je istaknula kako je UN-ova Deklaracija o ljudskim pravima najvažnija međunarodna isprava, podsjetivši da ju je 10. prosinca 1948. prihvatila Opća skupština UN-a koja je tada imala 56 država. Osam država, među njima i SFRJ, bile su suzdržane. Danas Hrvatska jasno podupire ljudska prava i provedbu Deklaracije te pripada najprednijem krugu zemalja, rekla je.

Pomoćnik ministra Nino Žganec posebno je upozorio na ljudska prava djece i invalida. U Domovinskom ratu su kršena mnoga ljudska prava, rekao je i naveo da je 400.000 djece bilo izravno pogođeno ratom, da ih je 1280 bilo ranjeno, 300 ubijeno, 4500 ostalo bez jednog i 130 bez obaju roditelja.

Posljedice su dramatične, rekao je Žganec i dodao kako rezultati nedavne UNICEF-ove ankete u Hrvatskoj pokazuju da se 26 posto djece osjeća povremeno sretnom svojim životom, a da je čak 60 posto djece nesretno u školi.

Pročitajte više