U Veljunu održan komemorativni skup žrtvama fašističkog terora

U povodu 63. obljetnice pogibije mještana Veljuna i okolnih sela danas je u Veljunu održan komemorativni skup žrtvama fašističkog terora u organizaciji Saveza antifašista Karlovačke županije i veljunskog Mjesnog odbora.

Predstavnici Srpskoga narodnog vijeća, Saveza antifašista, karlovačkog Odbora za ljudska prava i Samostalne demokratske srpske stranke, predvođene predsjednikom Vojislavom Stanimirovićem, položili su vijence na spomen-kosturnicu i spomenik žrtvama fašističkog terora.

Na spomeniku je ispisano 526 imena stanovnika Veljuna, Parednjaka, Lapovca, Točka, Zagorja i Kuzme, koji su na današnji dan 1941. odvedeni iz svojih kuća i pogubljeni i to, kako piše na kosturnici, "poklaše ih Ustaše".

Ivan Fumić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, rekao je na skupu da je "ustaški poredak uveo rasističke zakone po kojima u Hrvatskoj nije bilo mjesta za Židove, Srbe i Rome", ali da se "tomu nije priklonilo puno građana, dok je istodobno antifašistički pokret postao masovan".

"Upravo masovnost antifašističkog pokreta dokazuje da ni hrvatski ni srspki narod nije genocidan, nego da u žitu uvijek ima kukolja", rekao je Fumić.

Posebno je naglasio da će ulazak Hrvatske, Bosne, Srbije, Crne Gore i Makedonije u jedinstvenu Europsku uniju pridonijeti da više ne bude ratova radi "podjela teritorija ili etnički čistih cjelina".

Milorad Pupovac je u ime Srpskoga narodnog vijeća rekao da se komemorativni skup danas ne održava da bi "svoje mrtve suprotstavili drugim mrtvima, niti jedne nevine žrtve drugim nevinim žrtvama, već da kažemo 'ne' onima koji manipuliraju žrtvama". Rekao je također da su prisutni na komemorativnom skupu za to da se zna da su "ovi ljudi umoreni zato što su bili drukčiji, druge vjere i nacije" te "zato da se obrane tekovine antifašizma".

"Za nas Srbe u Hrvatskoj antifašističko je opredjeljenje jednako važno kao i etničko podrijetlo. Osim toga to je ustavno opredjeljenje i opredjeljenje moderne Europe", rekao je Pupovac.

Predsjednik veljunskoga Mjesnog odbora Mileta Stipić podsjetio je da se još 2000. na današnji dan prosvjedovalo, mokrilo po spomenicima i pokazivalo im stražnjice, a da se počiniteljima do danas ništa nije dogodilo. Spomenuo je također da Mjesni odbor djeluje u sklopu grada Slunja gdje se već četiri godine nalazi spomenik ustaškom krilniku Juri Francetiću.

Predsjednica karlovačkog Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić rekla je za spomenik Juri Francetiću da je "naša sramota, ali i opasnost, jer povijest nas uči da se ona može ponoviti". Ustvrdila je da demokracije nema bez kritičke javnosti, ali se "za nju moramo i htjeti i moći izboriti", a to znači da "trebamo pružiti otpor mržnji, fašizmu, predrasudama i nacionalizmu".



(Hina) xvhor ymć

Pročitajte više