Udruga Roda: Milinović laže kada tvrdi da nas je konzultirao oko Zakona o medicinskoj oplodnji

UDRUGA Roda za sutra najavljuje veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića zbog katastrofalnog prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji koji danas nije prošao u Saboru jer su zastupnici ranije otišli na vikend u Dubrovnik.

Oni sutra u 12 sati na Trgu prosvjeduju zato što danas u Saboru nije izglasan niti jedan amandman na Zakon o medicinskoj oplodnji. Time su zastupnici, po mišljenju Rode, odbacili sugestije struke i pacijenata, ograničili pravo na oplodnju na samo tri jajne stanice jedini u Europi, zabranili zamrzavanje zametaka koji značajno doprinose uspješnosti postupka i smanjenju rizika koji utječu na zdravlje žene, onemogućili donaciju jajnih i sjemenih stanice jer po novom zakonu ona nije anonimna.

> Pao kontroverzni Milinovićev zakon: Vladajući i oporba pobjegli iz Sabora

Smatraju i kako će se donošenjem ovog zakona prekršiti Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije te ugroziti zdravlje žena koje će se podvrgavati nepotrebnim hormonskim stimulacijama.

Rode tvrde i kako će se donošenjem ovog Zakona ukratiti šanse za začećem nekim građanima ili ih barem upola smanjiti svima. Ne prihvaćanjem amandmana na Zakon  zastupnici su "uništili mnoge nade, ionako nježne kao što su baloni od sapunica", tvrde Rode. 

"Nitko nas nije konzultirao"

Rode tvrde i kako ih Ministarstvo zdravstva nije konzultiralo u izradi Zakona i nisu uvažili njihove stavove. "Izjava ministra Darka Milinovića u Hrvatskom saboru 8. srpnja 2009., a koja je prenesena u brojnim medijima - kako je Ministarstvo zdravstva konzultiralo udrugu Roda kod izrade Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji nije istinita", tvrde iz udruge te dodaju kako su pisali Ministarstvu da ih uključe u radnu skupinu za izradu zakona, no ono ih niti u jednom trenutku nije kontaktiralo.

Njima je Zakon o medicinskoj oplodnji bio dostupan tek kada ga je Ministarstvo objavilo na svojoj internetskoj stranici, a tada je već bio i upućen u saborsku proceduru. Rode tvrde da su protiv ovog Zakona, a da bi to i dokazali udruga je prikupila 13 tisuća potpisa građana Republike Hrvatske protiv ovog dokumenta koje su danas predali predsjedniku Sabora Luki Bebiću.

Pročitajte više