Udruge i Crkva žestoku kritizirali moguću privatizaciju voda



SINDIKATI, Crkva i udruge na današnjoj su konferenciji za novinare oštro kritizirali mogućnost privatizacije voda Hrvatske.

Predstavnici civilnog društva, Crkve, sindikata, ekoloških udruga u uredu Hrvatske biskupske konferencije su upozorili da su vode, šume, more, rudna bogatstva i zemlja posebno zaštićeni Ustavom kao nacionalno javno dobro.

Oni stoga traže da se donese strategija upravljanja općim javnim dobrom, neovisno o tome tko je na vlasti, te poručuju da ona ne smiju biti predmet strančarenja niti se s načela upravljanja javnim dobrom ne smije prijeći na načelo stjecanja dobiti.

Vladimir Lay iz instituta Ivo Pilar i Irma Popović Dujmović smatraju da je premijerka Jadranka Kosor povukla izmjene zakona iz hitne procedure zbog skupljanja političkih bodova. Njih dvoje dijele stav da je dogovor o privatizaciji voda dogovor pojedinih članova HDZ-a i HSS-a, spominjući pritom ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidara Pankretića i državnog tajnika Zdravka Krmeka.

Tajnik Komisije Iustitita et Pax HBK Gordan Črpić rekao je kako Hrvatska ima male, ali kvalitetne potencijale koji se nedovoljno koriste, dok je Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner upozorio na pokušaje velikih multinacionalnih korporacija da preuzmu upravljanje nad vodama.

Pročitajte više