Uganda: vratila se skupina planinskih gorila za koje se mislilo da su nestale

Skupina planinskih gorila koje su 2004. nestale iz nacionalnog parka u Ugandi vratile su se prošlog tjedna, obznanio je u petak tamošnji ured za životinje (UWA).

Pošto se pet mjeseci nije znalo za njih, skupina primata vratila se u nacionalni park Mgahinga (na jugozapadu Ugande), priopćio je u petak Moses Mapesa, direktor UWA-e.

"Kada su otišli, bilo ih je osam, a vratilo ih se deset, s jednim novorođenim i jednim odraslim majmunom", rekao je za AFP. Takozvana skupina Nyakagezi izašla je iz parka u studenome prošle godine i vjerojatno je prešla obližnju granicu prema Ruandi, dodao je Mapesa.

Ti veliki majmuni u potrazi za hranom mogu prijeći do 25 kilometara, pa su stručnjaci uvijek tvrdili da je ta skupina prešla granicu svojevoljno, dok su glasila u Ugandi optuživala Ruandu da nabavkom gorila želi povećati svoje prihode od ekoturizma.

Posljednji primjerci 700 planinskih gorila, vrste kojoj prijeti izumiranje, žive na vulkanskom području s prašumama koje su zajedničke Ruandi, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo.

Planinske su gorile postale poznate zahvaljujući radovima Dian Fossey, američke primatologinje koju su 1985. ubili krivolovci u Ruandi.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više