Ugostitelji sa zagrebačkog Gornjeg grada apeliraju na Bandića: Nemojte nas odsjeći od ostatka grada

NEFORMALNO udruženje ugostiteljskih objekata koji rade na zagrebačkom Gornjem gradu otvorenim se pismom obratilo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kojeg moli da u obzir uzme položaj ugostitelja s Gornjeg grada.

Reagirajući na najave zagrebačkog Gradskog poglavarstva o zatvaranju prometa na Gornjem gradu, udruženje ugostitelja - njih ukupno šest (klet Pod starim krovovima, klet Pod gričkim topom, konoba Didov san, galerija Cinkuš te caffe barovi Molokai i Tolkiens), udružili su se sa ciljem da sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem uspiju postići dogovor oko budućih poteza koje će grad poduzeti na Gornjem gradu.

To se prvenstveno odnosi na najavu blokiranja prometa na Gornjem gradu kojemu se ugostitelji uvjetno protive odnosno predlažu da se prije potpune obustave prometa u Gornjim gradom osiguraju svi preduvjeti za takvu odluku. Ugostitelji tako podržavaju zabranu parkiranja na Gornjem gradu, ali su protiv toga da se obustavom prometa onemogući "motorizirani" dolazak turista, Zagrepčana i svih ostalih posjetitelja na Gornji grad.

Pokrenimo Gornji grad

Od mnoštva raznih kulturnih i zabavnih manifestacija koje se organiziraju u tijeku cijele godine u Zagrebu i koje često financira upravo Grad, niti jedna se ne događa na Gornjem gradu, napominju ugostitelji te predlažu da organizatori pojedinih manifestacija svoje programe upriliče u najstarijem dijelu grada tj. na Gornjem gradu.

Ugostitelji također predlažu da se u svrhu što jednostavnijeg dolaska turista i ostalih posjetitelja na Gornji grad uvede stalna linije minibusa koji bi se kretao na relaciji Trg bana Josipa Jelačića - garaža Tuškanac- Gornji grad, s time da na Gornjem gradu minibus napravi krug gornjogradskim ulicama sa stajanjem na dvije ili tri stanice. Poželjno bi bilo da bus vozi do 22 sata, a ljeti čak i sat duže.

Također predlažu što bržu realizaciju već najavljenog projekta povezivanja Gornjeg grada tunelom i liftovima. Dodaju kako bi u skladu s  tradicijom atraktivno bilo za turiste organizirati prijevoz kočijama te druge turističke sadržaje koji se inače nude u Beču i u drugim srednjoeuropskim gradovima kojima Zagreb želi pripadati.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više