Uhićen 21-godišnjak koji je prijetio paljenjem džamija u Mostaru

Ilustracija: PIXSELL/Dejan Rakita

U Bosni i Hercegovini je uhićen 21-godišnjak koji je prijetio paljenjem džamija na 30. rođendan navijačke skupine Ultrasi iz Mostara, piše Klix.

Federalna uprava policije dostavila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona informaciju o identitetu osobe koje je na društvenoj mreži Instagram prijetila paljenjem džamija na 30. rođendan navijačke skupine Ultrasi iz Mostara.

"Policija pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostoru"

"Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenog za počinjenje krivičnog djela "Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti" iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, osoba L.F.M. (2003.) iz Mostara.

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj koji će služiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostoru s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja kaznenih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva", priopćili su iz FUP-a.

Podsjetimo, tenzije kao i brojne prijetnje na društvenim mrežama uslijedile su nakon navijačke akcije Red Armyja iz Mostara koji su zaplijenili većinu udarnih transparenata navijača Zrinjskog, navodi Klix.

Sve se odigralo nakon utakmice između Zrinjskog i Zvijezde 09, a prema navijačkom kodeksu, ako padne udarni transparent, slijedi i gašenje navijačke grupe.

Pročitajte više