Ukrajinski parlament potvrdio Timošenko za premijerku

Ukrajinski parlament potvrdio je u petak premoćnom većinom Juliju Timošenko za novu ukrajinsku premijerku od koje se očekuje da zemlju približi Europi, prenose agencije. L

Za Timošenko je glasovalo 373 zastupnika od ukupno 450.

Predstavljajući Timošenko parlamentu, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko obećao je da će nova vlada biti poštena, što je za većinu Ukrajinaca još čista "fantazija" nakon desetogodišnjih skandala njegova prethodnika Leonida Kučme.

"U ovoj zemlji problem broj jedan je korupcija, počevši od vrha", rekao je. "Neću uzimati mito, neću krasti. Tražim isto i od svoje vlade. Moja vlada neće uzimati mito. Neće nositi novac parlamentu da odobri zakone", rekao je.

Juščenko je obećao također uvođenje reda u privatizaciju. "Tvrtke koje su ukradene bit će vraćene državi", rekao je.

Predstavljajući program svoje vlade, Timošenko je obećala da će vlada biti odgovorna, održavati veze s Rusijom te istodobno stvarati uvjete za "brzo i dostojanstveno" približavanje Europi.

Rusija je "prvi i najvažniji partner" Ukrajine, no naš put je približavanje Europi, naglasila je Timošenko. "Moramo izraditi i usvojiti nacionalnu strategiju za europsku integraciju kako bi stvorili temelje za punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekla je.

Timošenko je također obećala da će uništiti "vertikalu korupcije" u zemlji, aludirajući na korumpiranost najviših državnih dužnosnika bivšeg režima.

Među ciljevima njezine vlade su i reforma ukrajinskih institucija, izgradnja civilnog društva i veća prava za radnike i umirovljenike. Konkretni prijedlozi i podaci nisu, međutim, još predstavljeni javnosti.

Timošenko je rođena 1960. u Dnipropetrovsku, u istočnoj Ukrajini. Diplomirala je ekonomiju, a 2000. postala je zamjenica premijera zadužena za energetiku.

Godinu dana poslije "plinska princeza" optužena je za krijumčarenje plina kada se sredinom 1990-ih nalazila na čelu privatne kompanije za trgovinu plinom.

Zbog tih optužbi bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma smijenio ju je s dužnosti, a provela je čak i mjesec dana u pritvoru. Sud ju je oslobodio optužbi, no ona, njezin suprug i svekar i dalje su pod istragom.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više