Ulagači s optimizmom čekaju poslovna izvješća za prvo tromjesečje

Uslijed korekcije cijena nafte s rekordnih visina te optimizma u pogledu korporativnih zarada u prvom ovogodišnjem tromjesečju, cijene dionica na svjetskim burzama protekloga su tjedna ojačale.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.461 bod. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,7 posto na vrijednost, završivši poslovanje na 1.999 bodova.

Cijena barela sirove nafte s rokom isporuke u svibnju spušta se prema 53 dolara, znatno iznad rekordnih 58,28 dolara zabilježenih u ponedjeljak, smanjivši tako zabrinutosti ulagača od utjecaja visokih energetskih troškova na zarade korporacija. Korekcija cijena na tržištu nafte uslijedila je nakon što je predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan rekao na konferenciji nafte industrije da bi tržišne sile mogle dovesti do povećanja naftnih zaliha i ohladiti nedavno 'ludovanje' cijena nafte. Visoke cijene nafte tendiraju narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju, pa spuštanje cijena nafte općenito popravlja raspoloženje na tržištu dionica.

"Dešava se nastavak onoga što smo vidjeli prošloga ljeta, tržište je taoc energije", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu. Istaknuo je da dionice energetskih tvrtki zbog korekcija cijena nafte padaju, no da mnogih drugih sektora jačaju zbog korekcija cijena nafte. Ojačale su tako dionice industrijskih sektora senzitivnih na promjene cijena nafte poput proizvođača građevinske opreme Caterpillara, za jedan posto, te United Technologies Corp, za 0,6 posto. Među većim dobitnicama bila je i dionica Bank of America, poskupjevši 0,7 posto. Potaknula je rast cijena dionica ostalih pripadnika financijskog sektora. "Financijske dionice čini se da se vraćaju u život nakon lošije izvedbe već neko vrijeme. Ulagači osjećaju da je ulaganje u njih dobro u uvjetima još relativno niskih kamatnih stopa", ocijenio je Brian Pears, čelnik trgovine pri Victory Capital Managementu.

Dionica najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Groupa (AIG) dobila pet posto na vrijednosti nakon što je njujorški državni tajnik Eliot Spitzer kazao da očekuje sporazum s tim osiguravateljem, što je ublažilo zabrinutosti ulagača oko toga da bi njegova istraga mogla voditi optužbama za kriminalne radnje protiv te kompanije. U stopu ju je pratila dionica Pfizera, poskupjevši gotovo četiri posto pošto je menadžment najavio oštro rezanje troškova poslovanja i dvoznamenkastu stopu rasta profita. Takva prognoza potaknula je ulagače na kupovinu i ostalih dionica iz toga sektora, tako da je primjerice dionica Mercka dobila 1,7 posto na vrijednosti.

Započela je i sezona poslovnih izvješća korporacija u prvom ovogodišnjem tromjesečju i ako je suditi po prvim glasnicima bit će dobra. Najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o porastu prodaje zbog snažne potražnje za obojenim kovinama i porastu njihovih cijena. Cijena dionica ojačala mu je za 2,5 posto. "Općenito, sezona poslovnih izvješća dobro je započela i to će pomoći premještanju fokusa tržišnih sudionika s nafte na nešto drugo, primjerice na zarade", izjavio je Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

Niži troškovi energenata pomogli su i europskim burzovnim indeksima, koji su završili poslovanje na najvišim razinama u zadnjih gotovo mjesec dana. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,4 posto, na 4.983 boda. Frankfurtski Dax porastao je 0,6 posto, na 4.400 bodova.

Najveća dobitnica bila je dionica Allieda, skočivši gotovo 19 posto budući je drugi najveći svjetski proizvođač žestokih pića objavio da ga preuzima francuski Pernod Ricardom. Među dobitnicima našla se farmaceutska kompanija Roche, čije su dionice ojačale 1,4 posto nakon što je jedan njezin lijek za reumatski artritis značajno poboljšao simptome kod pacijenata oboljelih od najteže liječenog oblika te bolesti u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja. Dionice ostalih kompanija toga sektora nastavile su dobivati poticaj zahvaljujući pozitivnim prognozama poslovanja diva farmaceutske industrije Pfizera, pri čemu su one AstraZenece ojačale jedan posto a Novartisove 0,8 posto.

Istodobno, gubitke u tehnološkom sektoru predvodio je proizvođač čipova Infineon uslijed vijesti o nižim prihodima Siemensova dijela poslovanja s mobilnim telefonima. Oslabile su i dionice britanskih lanaca supermarketa poput Williama Morrisona, zbog straha od eskaliranja cjenovnog rata između tržišnih lidera Tescoa i Asde. Njemački softverski div SAP zabilježio je pad cijena dionica od jedan posto nakon što je njegov američki konkurent Sibel Systems upozorio da neće ostvariti procijenjene prihode i dobit u prvom tromjesečju. Osim europskog tehnološkog sektora, gubitke su zabilježili i sektori naftne i plinske industrije pod utjecajem pada cijena nafte ispod 54 dolara po barelu. Pritom su cijene dionica Enija pale 0,7 posto, a oslabile su i one BP-a i Shella.

Dileri kažu da je raspoloženje uglavnom dobro, no analitičari upozoravaju da ulagači traže razloge za kupovinu dionica budući je ostalo malo onih podcijenjenih, a i njima je u međuvremenu cijena porasla. "Još uvijek ima nekih zanimljivih prilika, no nakon snažne izvedbe mnogih dionica u posljednjih 12 do 18 mjeseci sada se mora uložiti malo više napora nego je to bio slučaj donedavno", kazao je investicijski menadžer pri Gartomoreu, Adrian Darley.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 1,3 posto, na 11.874 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više