UN će cijepiti 4 milijuna iračke djece protiv dječje paralize

UJEDINJENI NARODI i njegovi partneri namjeravaju idućeg tjedna cijepiti oko 4 milijuna iračke djece protiv dječje paralize, objavila je u utorak vodeća UNova dječja agencija.

´Još se nadamo da će prevladati mir´, rekla je Carol Bellamy, izvršna direktorica UN-ovog dječjeg fonda (UNICEF). ´Ali kao što je rekao glavni tajnik, UN ima odgovornost da bude spreman na najgore´.

Idućega tjedna će više od 14.000 zdravstvenih radnika ići od kuće do kuće kako bi cijepili svih 4 milijuna iračke djece. Cijepljene je važno ne samo da zaštiti djecu u Iraku nego i da spriječi izbijanje zaraze u regiji.

UNICEF također provodi ubrzanu akciju protiv ospica, koje se šire brzo među prognanicima i odvode u smrt više djece nego bilo koja druga bolest. Prema podacima UNICEF-a oko pola milijuna iračke djece nije cijepljeno protiv ospica.

Cijepljenje protiv dječje paralize započinje 23. veljače, a protiv ospica početkom ožujka. Obje akcije su dio akcije cijepljenja koju u Iraku provodi ministarstvo zdravlja, a podupiru UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Crveni križ.

Pročitajte više