UN I KAMBODŽA OBNOVILI PREGOVORE O SUĐENJU CRVENIM KMERIMA

Kambodža i Ujedinjeni narodi u ponedjeljak su, nakon podulje stanke, obnovili pregovore o uspostavi posebnog suda za suđenje bivšim čelnicima Crvenih Kmera, odgovornih za genocid nad vlastitim narodom u kojem je u drugoj polovici 70ih ubijeno oko 1.7 milijuna ljudi.

Dužnosnici UN-a rekli su da je cilj pregovora ispitati moguće iduće poteze u nastojanjima da se uspostavi posebni sud za procesuiranje čelnika te ultramaoističke skupine.

Crveni Kmeri su optuženi da su za vrijeme svoje vladavine od 1975. do 1979. kroz mučenja, masovna pogubljenja, teški rad i izgladnjivanje na ´poljima smrti´ skrivili smrt gotovo petine stanovnika Kambodže. Do sada niti jednom od bivših čelnika Crvenih Kmera nije suđeno za te zločine.

Kambodža je od UN-a zatražila pomoć za osnivanje posebnih međunarodih sudova, u sklopu nacionalnog pravosuđa, za ta suđenja. No, nakon petogodišnjih pregovora, UN se u veljači prošle godine povukao iz tog projekta, ocijenivši da sudovi kakve predviđa Pnom Pen ne bi jamčili poštena suđenja.

Dok je glavni tajnik UN-a Kofi Annan tražio međunarodni sud, Kambodža je inzistirala na nacionalnom sudu uz sudjelovanje međunarodnih sudaca i tužitelja.

Opća skupština UN-a u prosincu je posebnom rezolucijom zatražila od Annana da ponovo otvori pregovore s Kambodžom o tom pitanju.

Skupine za zaštitu ljudskih prava optužuju sadašnju kambodžansku vladu, u kojoj je znatan broj bivših dužnosnika Crvenih Kmera, da čini sve kako bi izigrala prijedloge UN-a. Kambodžanski premijer Hun Sen i sam je bivši niži zapovjednik Crvenih Kmera koji je pokret napustio krajem 70-ih.

Ključne članice UN-a, uključujući SAD i Francusku, protive se povlačenju UN-a iz projekta tvrdeći kako bi to zauvijek uništilo izglede za suđenje preživjelim čelnicima Crvenih Kmera.

Pročitajte više