UN okončao sankcije Iraku, dao široke ovlasti SAD-u

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u četvrtak rezoluciju kojom je okončalo 13 godina sankcija protiv Iraka i dalo Sjedinjenim Državama politički i ekonomski nadzor nad zemljom.

U glasovanju, koje je označilo značajnu diplomatsku pobjedu Sjedinjenih Država, članovi Vijeća sigurnosti su nadmoćnom većinom, sa 14 prema 0, izglasali rezoluciju 1483.

Samo je Sirija, jedina arapska zemlja u 15-članom Vijeću sigurnosti, pokazala određeno protivljene odlučivši izostati s glasovanja.

Rezolucijom se Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, kao okupacijskim silama u Iraku, daje politički i ekonomski nadzor nad zemljom dok ne bude uspostavljena demokratska, međunarodno priznata vlast u Iraku.

Rezolucija daje i ograničenu, ali neovisnu ulogu posebnom predstavniku Ujedinjenih naroda koji će pomoći okupacijskim silama i Iračanima da uspostave novu iračku vladu.

"Ukidanje sankcija označava značajan događaj za narod Iraka", rekao je Vijeću odmah nakon glasovanja američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte.

"Rezolucija potvrđuje našu predanost razvitku međunarodno priznate, reprezentativne vlade Iraka", dodao je on.

Konačni američki ustupci u nacrtu rezolucije pridobili su Francusku, Rusiju i Njemačku, koji su imali značajne primjedbe na prethodne nacrte, da podupru četvrtu inačicu teksta.

Potvrdivši duh kompromisa u kojem je rezolucija usvojena, francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc de la Sabliere rekao je da "rezolucija koju smo upravo usvojili nije savršena, ali je značajno poboljšana u svakoj fazi pregovora".

U odlučujućem ustupku Sjedinjene Države su se suglasile da Vijeće sigurnosti ocijeni za 12 mjeseci kako se provodi rezolucija, koja će ipak ostati važiti dok se ne uspostavi međunarodno priznata iračka vlada.

Francuzi su tražili da se Vijeće sigurnosti ovlasti da može ukinuti mandat rezolucije.

Njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger podsjetio je novinare da većina Vijeća sigurnosti nije željela rat u Iraku kojega su Sjedinjene Države ipak povele.

"Ne možemo poništiti povijest. Sada smo u situaciji u kojoj moramo djelovati zbog iračkog naroda", rekao je Pleuger.

Sjedinjene Države, i susponzori rezolucije Velika Britanija i Španjolska, osigurale du "vitalnu ulogu" Ujedinjenih naroda u obnovi poslijeratnog Iraka uvevši u konačnu inačicu rezolucije položaj posebnog predstavnika UN-a, sa višim statusom nego što bi ga imao posebni koordinator iz prethodnih inačica.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kazao je Vijeću sigurnosti kako će imenovati posebnog predstavnika "bez oklijevanja". Sjedinjene Države su signalizirale kako bi za ovaj položaj željele UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava Sergia Vieiru de Melloa. Nije sigurno da on želi taj posao, ali se očekuje da će uskoro doći u New York na razgovore.

"Kakve god bile razlike u nedavnoj prošlosti, sada imamo novu osnovu na kojoj možemo raditi. Moramo svi raditi vrlo naporno, imajući pred očima interese Iračana u svim našim nastojanjima", rekao je Annan. On je dodao kako će "Ujedinjeni narodi igrati svoju punu ulogu u ovom međunarodnom naporu".

Rezolucija je ostavila otvorena vrata za povratak UN-ovih inspektora kako bi potvrdili razoružanje Iraka.

Washington je ovoga tjedna signalizirao kako je voljan da se inspektori UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju vrate u Irak, ali za sada ne prihvaća inspektore koje vodi Hans Blix, odgovorne za kemijsko, biološko i raketno oružje. Blix je ranije otvoreno stavio u pitanje neke američke tvrdnje o iračkom oružju masovnog uništavanja.

Britanski veleposlanik pri UN-u Jeremy Greenstock naznačio je kako Velika Britanija, za razliku od Washingtona, želi povratak UN-ovih inspektora u Irak.

On je novinarima rekao kako vidi jaku mogućnost da inspektori potvrde da je Irak razoružan, a u budućnosti možda vrše i nadzor i verifikaciju.

Financijska pitanja u rezoluciji uključuju nadzor Sjedinjenih Država i Velike Britanije nad iračkim prihodima od nafte, ali će upravljanje Razvojnim fondom za Irak, u koji će ići prihodi, nadzirati savjetodavni odbor u kojem će sjediti predstavnici međunarodnih financijskih institucija i UN-a.

Rezolucijom Sjedinjene Države i Velika Britanija dobijaju ovlasti da koriste iračke prihode od nafte za obnovu Iraka.

Rezolucija predviđa i da irački kreditori rade kroz mehanizme Pariškog kluba na pitanju 400 milijardi dolara dugova koliko je nagomilao režim Sadama Huseina. Rezolucija će zaštiti Irak protiv mogućih tužbi kreditora ili njihovim posizanjem za naftnim prihodima do uspostave stalane iračke vlade.

Prema rezoluciji UN-ov program nafta-za-hranu, koji je upravljao svim naftnim prihodima Iraka, bit će postupno ukinut tijekom šest mjeseci.

Pročitajte više