UN: Svijet se mora angažirati na zaustavljanju ptičje gripe

Svijet se mora ozbiljno angažirati na sprečavanju širenja ptičje gripe koja se povremeno javlja u nekim dijelovima Azije i od koje je do sada umrlo 46 osoba, ukoliko se uskoro ne želi suočiti s pandemijom gripe, izvijestili su u srijedu dužnosnici UNa.

"Svijet je suočen s vrlo velikom opasnošću od moguće pandemije gripe", rekao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Aziju Shigeru Omi na konferenciji o ptičjoj gripi koja se održava u Vijetnamu, zemlji najteže pogođenoj virusom H5N1, uzročnikom spomenute vrste gripe.

U svijetu se pandemija gripe najčešće javlja svakih 20 do 30 godina, no posljednja je bila prije 40 godina, rekao je Omi. Vrlo otporan virus ptičje gripe koji se krajem 2003. pojavio u nekim dijelovima Azije mogao bi biti idući okidač pandemije ukoliko se prethodno ne poduzmu ozbiljni koraci, istaknuo je.

Joseph Domenech iz organizacije FAO sa sjedištem u Rimu pozvao je bogate i razvijene zemlje na veći angažman. "Ukoliko te zemlje ne učine više, prije ili kasnije ovaj će se problem pojaviti i na njihovim vratima", rekao je na konferenciji u Ho Ši Minu, gradu blizu delte Mekonga, područja u kojemu su u prosincu prošle godine zabilježeni posljednji slučajevi ptičje gripe.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više