UO HFP prihvatio ponude za kupnju dionica "Vodičanke", "Jelse" i "Đakovštine"

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) odlučio je na svojoj današnjoj sjednici prihvatiti ponude za kupnju dionica dvije hotelskoturističke tvrtke "Vodičanka" i "Jelsa" te za kupnju dionica poljoprivrednog kombinata "Đakovština".

Za kupnju dionica hotelske tvrtke "Vodičanka" d.d. iz Vodica UO HFP-a je kao najbolju prihvatio ponudu poduzetnika Jadrana Jareba iz Tribunja i njegovog američkog partnera Wilhelma Schloha. Oni su za 56,29 posto dionica ponudili 21,1 milijun kuna (oko 100 tisuća kuna više od početne cijene) te program ulaganja od ukupno 3 milijuna eura kroz razdoblje od tri godine. U idućih pet godina planiraju zaposliti 30 novih djelatnika.

Ponudu skupine od 11 malih dioničara-zaposlenika Vodičanke, koji su nudili 21 milijun kuna, UO HFP-a nije prihvatio, jer nisu dostavili program ulaganja.

Natječaj za "Vodičanku" bio je objavljen krajem prošle godine.

UO HFP-a prihvatio je danas i jedinu ponudu pristiglu na natječaj za kupnju 81,41 posto dionica hotelsko-turističke tvrtke "Jelsa" d.d. sa Hvara, i to tvrtke "Aquamarine" d.o.o. iz Tribunja, u vlasništvu mađarske tvrtke "Dalmacija Marine Kft". Za dionice "Jelse" tvrtka "Aquamarine" ponudila je 28 milijuna kuna (početna cijena je bila 25,83 milijuna kuna), a suglasni su preuzeti i državna jamstva za "Jelsu", čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna. Također su ponudili i ulaganje od ukupno 66 milijuna kuna u razdoblju od četiri godine.

"Aquamarine" je prošloga ljeta kupila turističko poduzeće "Primošten" d.d. te marinu u Tribunju.

Nešto više rasprave na sjednici UO HFP-a bilo je oko pristiglih, po jedne, ponuda za kupnju dionica dva poljoprivredna kombinata - "Đakovštine" i "Kutjeva", a za što su natječaji također objavljnei krajem prošle godine.

UO HFP je za "Đakovštinu" d.d. prihvatio ponudu tvrtke "Đakovština novi ESOP" d.o.o., koja je za kupnju 46,60 posto dionica ponudila 21,51 milijun kuna (oko 10 tisuća kuna više od oglašene početne cijene). Planiraju ulaganje od 19,5 milijuna kuna u razdoblju od četiri godine. Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić, koji je pozvan na današnju sjednicu (iako nije u UO) tu je ponudu ocijenio dobrim primjerom radničkog dioničarstva.

U vezi prodaje oglašenih 94,54 posto dionica "Kutjeva" d.d., po početnoj cijeni od 60 milijuna kuna, UO HFP je odlučio da Fond u roku tri dana izvijesti vlasnika poljoprivrednog poduzeća "Božjakovine" Envera Moralića, koji je jedini dostavio ponudu, o smanjenju ponuđenih dionica na 76 posto.

Naime, UO HFP je utvrdio da dionički paket za prodaju toga kombinata ne iznosi 94,56 posto nego 76 posto, jer je oko 20 posto dionica još u vlasništvu Ministarstva financija. Ako vlasnik "Božjakovine" pristane na kupnju 76 posto dionica, kombinat "Kutjevo" bi mu se mogao prodati, jer je ponudio 61,5 milijuna kuna, program ulaganja u idućih pet godina u iznosu od 125,9 milijuna kuna te zapošljavanje novih 150 radnika.

Uz to, UO HFP je danas odlučio prihvatiti i dva zahtjeva za pozajmicama za isplatu plaća - hotelsko-turističke tvrtka "Lovor" iz Lumbarde sa Korčule (čijih je 89,4 posto dionica u vlasništvu Fonda) te zagrebačke Auto kuće AKD (95,4 posto vlasništvo Fonda).

Obje su tvrtke u lošem financijskom stanju pa su im odobrene te pozajmice, no, kako je uvjetovao UO HFP, korčulanska tvrtka "Lovor" mora, zbog lošeg i neodgovornog poslovanja, imenovati novi Nadzorni odbor, koji potom treba izabrati novu upravu. Toj će tvrtki biti za četiri plaće dostavljeno oko 300 tisuća kuna, za 33 zaposlena.

Auto kuća AKD iz Zagreba će također dobiti pozajmicu za pet plaća od 732 tisuće kuna, za 75 zaposlenih, ali uz osiguranje toga iznosa hipotekom ili pak fiducijarnim prijenosom vlasništva.

Pročitajte više