Upravno vijeće HZZO-a: Bolnicama novac samo za obavljene usluge

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je danas da će bolnice ubuduće dobivati novac samo za obavljene usluge, što znači da bi ukupni limiti svake od njih mogli biti i niži od predviđenih, ako ne obave dovoljan broj usluga za koje su plaćene.

Potpredsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Miroslav Jelić rekao je da će mnoge bolnice morati preispitati svoj rad. Cilj tih mjera je racionalizacija poslovanja i restrukturiranje HZZO-a u pravo osiguravajuće društvo.

Upravno vijeće odlučilo je danas da će građani od 16. do 23. prosinca moći izabrati svojega liječnika opće prakse, stomatologa, ginekologa ili pedijatra.

Pritom liječnici koji imaju veći broj pacijenata od propisanog standarda neće moći upisivati nove pacijente, osim pedijatara koji će moći upisivati samo djecu do sedam godina starosti.

Nova direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović danas je službeno preuzela dužnost od dosadašnjeg direktora Zdravka Lončareca.

Istaknula je kako će se zalagati za preustroj i informatizaciju Zavoda, kontinuiranu edukaciju zaposlenika koje dosad nije bilo, kao i za pojednostavljivanje postupaka radi ostvarenja prava na zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte više