Ured predsjednika: Tedeschi kao irski diplomat može raditi kao savjetnik

EMIL TEDESCHI prije nekoliko dana imenovan je članom gospodarskog tima predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, iako je aktivni diplomat strane zemlje odnosno počasni konzul Republike Irske u Hrvatskoj. Zanimljivo je napomenuti kako Irska u Hrvatskoj nema veleposlanika, već poslove preuzima veleposlanik u Ljubljani.

Inače, titula počasnog konzula koju ima Tedeschi vezana je uz jačanje prije svega gospodarskih i kulturnih veza Hrvatske i Irske, pa se postavlja i opravdano pitanje sukoba interesa s njegovim radom u Uredu Predsjednika. No s Pantovčaka, kažu kako nema ništa sporno u imenovanju Tedeschija.

"Ured Predsjednika je upoznat s činjenicom da je gosp. Tedeschi počasni konzul Irske u RH, ali s obzirom na obveze koje gosp. Tedeschi ima kao počasni konzul i na obaveze koje će imati u savjetu predsjednika Republike za gospodarstvo nema sukoba interesa u ovom konkretnom slučaju", odgovoreno nam je iz Ureda predsjednika Ive Josipovića.

Inače ovo nije jedini slučaj da su strani diplomati bili uključeni u predsjednički tim jer je poznat slučaj financijske savjetnice bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Štefanije Balog koja je bila počasni konzul Sultanata Oman.

Pročitajte više