URSH "neugodno iznenađen" Sanaderovom retorikom o sindikatima

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) priopćila je danas da je "neugodno iznenađena" retorikom premijera Ive Sanadera o sindikatima u jučerašnjoj emisiji "Forum" na HTV-u.

Komentirajući izjave sindikalnih čelnika da Vlada u prvih 100 dana nije učinila ništa na oporavku gospodarstva i poboljšanju životnog standarda, Sanader je tada kazao kako se zalaže za socijalno partnerstvo, ali ne prihvaća da sindikati Vladi "dijele lekcije".

"Nisu postavljali Vladu, pa je neće ni micati, a ako žele voditi zemlju, neka izađu na izbore", poručio je Sanader sindikalnim liderima.

Takav premijerov retorički nastup je "dijametralno suprotan od dijaloga na partnerskom sastanku sa čelnicima sindikalnih središnjica održanom prije nekoliko dana", tvrdi URSH.

"Kako smo mi birali Vas, ali ne i Vi nas, jedni drugima smo nametnuti za suradnju, pa očekujem bar veću razinu otvorenog i kulturnog dijaloga", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik URSH-a Boris Kunst.

Prizivanje sindikata na izbore nije mudar potez jer bi tada bila ugrožena i pozicija HDZ-a na političkoj sceni. "Ako ste malo bolje pratili rad sindikata, mogli ste uočiti zašto je HDZ izgubio izbore 2000., a koalicija stranaka predvođena SDP-om 2004. godine", poručuje URSH Sanaderu.

Komentirajući premijerovu izjavu o visokim plaćama sindikalnih čelnika, Kunst kaže da njihova egzistencija ovisi isključivo o plaći, a privilegije i povlastice uz plaću imaju državni dužnosnici.

"Zatom smo Vam se obratili s prijedlogom smanjenja privilegija državnih dužnosnika - zbog trenutne gospodarsko-socijalne situacije i prevelikih socijalnih razlika. Još uvijek od Vas očekujemo odgovor", stoji u priopćenju.

Pročitajte više