USKOK dokumente o Žalac poslao u EU. Navodno nisu napravili kopiju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

GLAVNA državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako doznaje Dnevnik Nove TV,  kreće u nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver, u kojoj su priznali propust.

No, pritom je naišla na još jedan problem. USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a nije napravio kopiju, tvrdi Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo, prije desetak dana Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je da je pokrenuo istragu te odmah i zatražio istražni zatvor za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica te poduzetnike Marka Jukića i Mladena Šimunca koje sumnjiči da su oštetili EU i RH za 1.8 milijuna eura. EPPO je izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja. Postavilo se pitanje što je radio USKOK s obzirom na to da su svi detalji bili poznati još 2019. godine.

Krajem pretprošlog tjedna o tim uhićenjima oglasila se ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, i to videoporukom. No, problem je nastao nakon što je o istom govorila europska tužiteljica Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a, koja je više puta naglasila da USKOK nije radio na slučaju kada su ga preuzeli.  

"Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionalno tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi", pojasnila je Laptoš dodajući da formulacija da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi. Dodala je da su u tom predmetu protiv Žalac donijeli odluku o pokretanju istrage.

Pročitajte više