Uskoro susret Petersen- Koštunica

Civilni upravitelj na Kosovu Soren Jessen Petersen i srbijanski premijer Vojislav Koštunica vjerojatno će se sastati 17. siječnja u Beogradu, izjavila je u utorak glasnogovornica UNMIKa Clarisse Pasztory.

"Pitanja o kojima će biti riječi su decentralizacija vlasti, problem nestalih osoba i početak dijaloga između Prištine i Beograda", izjavila je glasnogovornica Pasztory.

Srpski mediji na Kosovu posebno ističu da će Koštunica u razgovoru pokrenuti i pitanje sigurnosti srpske manjine na Kosovu i problem opskrbe električnom energijom sela u kojima žive Srbi.

Petersen, koji se u utorak vratio u Prištinu poslije dvotjednog odmora u Danskoj, podsjetio je da će se sredinom ove godine ocjenjivati jesu li vlasti na Kosovu ostvarile standarde, među njima i decentralizaciju vlasti, koje je međunarodna zajednica odredila kao uvjet za početak razgovora o konačnom statusu Kosova. Petersen je dodao da je rano govoriti o tome hoće li ti razgovori biti okončani tijekom ove godine.

Albanski dužnosnici i političari na Kosovu budućnost vide isključivo u neovisnosti Kosova, dok vlasti u Beogradu pokrajinu i dalje smatraju dijelom Srbije.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više