Uspješan rezultat susreta ministara MUP-a Hrvatske i Slovenije

MINISTRI unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije Marijan Mlinarić i Dragutin Mate razgovarali su u srijedu u Metliki o suradnji policija i carinskih organa dviju država tijekom turističke sezone, načinima izbjegavanja graničnih incidenata i drugim pitanjima, dogovorivši konkretne oblike suradnje i izrazivši po završetku razgovora zadovoljstvo postignutim dogovorima.

Kako je na konferenciji za novinare nakon susreta rekao ministar Marijan Mlinarić, sastanak je bio vrlo uspješan, a dogovorena je suradnja tijekom turističke sezone koja će omogućavati sprječavanje stvaranja čepova i kolona na graničnim prijelazima, među ostalim direktnom vezom komunikacijskih centara, kako bi se preusmjeravanjem putničkog i teretnog prometa na druge prijelaze izbjegavali zastoji.

"Nastojimo da turistička sezona za vaše i naše goste prođe što ugodnije. Znamo da prelasci granice stvaraju čepove i kolone i policijski i carinski djelatnici s obje strane moraju to spriječiti dobrom organizacijom", rekao je Mlinarić.

Mlinarić je rekao da je također dogovoreno da se mješovite policijske ophodnje koje funkcioniraju već nekoliko godina iskoriste i za sprječavanje incidentnih situacija na granici, odnosno da u slučajevima da na jednoj ili drugoj strani dođe do situacija koje bi mogle voditi u incident, na teren izađu mješovite policijske ophodnje.

"Dogovorili smo da u svim spornim slučajevima, kada se nešto događa na granici, uz granicu, kad nije sigurno na čijoj je to strani, mješovita kontrola ide vidjeti i riješiti slučaj. Ako mješovita kontrola tu situaciju ide riješiti, onda to više nije incident, nego utvrđivanje činjeničnog stanja", rekao je Mlinarić dodajući da je i Hrvatskoj i Sloveniji u interesu europsko ponašanje i onemogućavanje incidenata.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je da je današnji susret bio vrlo plodan. Na pitanje da li se dogovor o onemogućavanju incidentnih stanja na granici slanjem mješovitih kontrola može primijeniti i u Piranskom zaljevu, on je rekao da je to teže, ali da je Slovenija danas predložila neka rješenja o kojima moraju donijeti odluke ministarstva vanjskih poslova i Vlade. Mate je također rekao kako je obavijestio Mlinarića o promijenjenim europskim propisima, prema kojima slovenska granična policija odnedavno u putovnice hrvatskih državljana pri ulazu u Sloveniju utiskuje žig, ali da se to može riješiti, osobito za pogranično stanovništvo koje u Sloveniju dolazi na posao, tako da koriste osobne iskaznice.

Pročitajte više