Ustavni sud: Netočne tvrdnje dviju udruga o ulozi suda u zaštiti umirovljenika

USTAVNI sud opovrgnuo je danas kao netočne niz tvrdnji Građanske udruge "Društvena solidarnost" i Hrvatskog pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu vezenih uz odlučivanje tog suda o vraćanju duga umirovljenicima.

Ustavni sud nije ukinuo vlastitu odluku iz svibnja 1998., poznatiju kao "odluku o vraćanju duga umirovljenicima", kao što su jučer pogrešno ustvrdile dvije udruge, kaže se u današnjem priopćenju Ustavnog suda.

Kao pogrešna opovrgava se i tvrdnja da se "Ustavni sud oslobodio obveze izvršenja vlastitih odluka" jer, kako kažu u Ustavnom sudu, taj sud nikada nije ni bio nadležan za izvršenje svojih odluka.

Iz Ustavnog suda objašnjavaju da provedbu njihovih odluka i rješenja osigurava Vlada preko tijela državne uprave, a ne sud.

Ističu da prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu iz 2002. nisu nadležni samostalno voditi postupak i određivati naknadu štete radi otklanjanja posljedica nanesenih građanima pojedinačnim aktima, donesenim na temelju neustavnih zakona ili neustavnih i nezakonitih drugih propisa.

Podsjećaju da su stari ustavni zakoni iz 1991. i 1999. sadržavali odredbu po kojoj je taj sud mogao odrediti da se štetne posljedice otklone naknadom štete, no, tvrde, da im ni ta odredba nije davala ovlast za samostalno vođenje postupaka i određivanje naknada. Kažu da su i tada stranke koje su im podnosile odštetne zahtjeve upućivali na nadležne redovne sudove.

U priopćenju Ustavnog suda na kraju se kaže kako bi bilo primjereno da su mediji, "radi objektivnog informiranja i sprječavanja štetnog uznemirivanja javnosti", prije objave provjerili istinitost tvrdnji dviju udruga.

Pročitajte više