Ustavni sud ukinuo kaznu za prekršaje s do 0,5 promila

USTAVNI sud je u srijedu objavio odluku kojom vozači koji počine prometni prekršaj i pritom imaju do 0,5 promila alkohola u krvi više neće plaćati 700 kuna kazne zbog alkohola. Ustavni suci su tu odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama odlučili ukinuti jer je smatraju diskriminirajućom.

Dosadašnji zakon dopušta vožnju s do 0,5 promila alkohola u krvi, međutim, vožnja s tom razinom alkohola postala bi kažnjiva ako je vozač počinio prometni prekršaj. Policija bi vozača tada kaznila za počinjeni prekršaj, ali i dodatno za alkohol u krvi, i to novčanom kaznom od 700 kuna. Ustavni su suci jednoglasno zaključili kako je riječ o neustavnoj i diskriminirajućoj odredbi jer se neke vozače kažnjava, a druge ne premda voze s istom dopuštenom količinom alkohola u krvi.

U raspravi prije ukidanja te odredbe, što su tražila 64 saborska zastupnika, moglo se čuti da je dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama napisan na brzinu, kao loš tranzicijski zakon.

Ukinuta je i odredba prema kojoj se međunarodne vozačke dozvole izdaju na pet godina jer je, kako su zaključili ustavni suci, protivna međunarodnoj konvenciji koja propisuje da se takve dozvole izdaju na najdulje tri godine. Vozači kojima su već izdane dozvole neće ih morati mijenjati jer im vrijede do isteka.

Pročitajte više