Uživajte još malo, stiže nova promjena: Obilna kiša i grmljavina, u gorju snijeg

Foto: FAH, HRT

NAKON što je u prvim danima ožujka ponegdje palo više kiše nego tijekom veljače, tijekom većeg dijela današnjeg dana slijedi predah od kiše. Ali samo kratkotrajan. 

Nova kišna epizoda počinje već navečer na sjevernome Jadranu i u Gorskome kotaru, a u petak diljem Hrvatske, prognozira Zoran Vakula za HRT. I u većini krajeva traje do subote navečer. Pritom će ponegdje opet biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju mjestimice ponovno i malo snijega. 

U nedjelju je velika vjerojatnost suhog vremena, pa i prevladavajuće sunčanoga, a već u ponedjeljak i utorak u većini će krajeva vjerojatno ponovno biti oblačnije, ponegdje uz mogućnost za malo kiše.

Osim kiše, nekima će smetati i vjetar. U noći na četvrtak na Jadranu gdjegdje jaka bura s olujnim udarima, pa u drugom dijelu četvrtka sve izraženija južina, uz koju će tijekom petka na Jadranu mjestimice biti i olujnoga juga, a za vikend opet bura i tramontana, ponegdje na udare i olujne.

Danas većinom sunčano pa uz južinu oblačnije i toplije

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Ujutro mjestimice slab mraz i kratkotrajna magla. Sredinom dana i poslijepodne zapuhat će slab do umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 1°C, a najviša dnevna između 11 i 13°C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz prijepodne pretežno sunčano, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom.  Poslijepodne postupno naoblačenje sa zapada.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima prijepodne djelomice sunčano. Sredinom dana i poslijepodne postupno naoblačenje, navečer mjestimice s kišom, a u noći u gorju ponegdje susnježicom i snijegom. Ujutro u Gorskom kotaru i Lici mjestimice mraz i kratkotrajna magla. U noći i ujutro uz obalu jaka i olujna bura. Prema podnevu slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, a prema kraju dana jačat će jugo. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2°C, na moru između 3 i 8°C. Najviša dnevna oko 9°C, uz obalu između 11 i 13°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, poslijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom. Nakon bure će prolazno zapuhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, zatim sve češće jugo, koje će prema ponoći jačati. More još veći dio dana malo do umjereno valovito, a navečer i valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti između 1 i 3°C, uz obalu od 5 do 9°C, a najviša dnevna između 11 i 15°C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru jugo.

U petak i subotu česta kiša

U petak i subotu u unutrašnjosti promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, a u višem gorju ponegdje susnježicom i snijegom. U nedjelju razvedravanje, zatim djelomice sunčano, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, za vikend sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu u petak i subotu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova, koji u petak mogu biti i izraženiji. Od nedjelje duž većeg dijela obale djelomice sunčano i uglavnom suho. U petak će puhati jako do olujno jugo, a u subotu i nedjelju bura i sjeverni vjetar, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Pročitajte više