V. Pusić: Odustajanje od neposrednih izbora zaustavlja politički razvoj

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić ustvrdila je danas da HDZ-ovo odustajanje od neposrednog izbora načelnika, gradonačelnika i župana shvaća kao zaustavljanje političkog razvoja Hrvatske.

Na današnjoj konferenciji za novinare Pusić je navela da se HNS od osnutka zalagala za izravan način izbora lokalnih čelnika smatrajući da je najveća prednost tog modela odgovornost načelnika, gradonačelnika i župana svojim biračima, a ne stranci koja ih postavlja.

Izravan izbor bolje je rješenje od postojećeg, a odsustvo odgovornosti građanima jedan je od ozbiljnijih problema hrvatske političke scene, kazala je Pusić.

Dodala je da je odgovornost biračima od posebnog značaja na lokalnoj razini, gdje politika određuje pitanja svakodnevice, te da bi izravni izbori podigli učinkovitost i kvalitetu rada lokalnih vlasti.

"Ideja da se zaustavi politički razvoj Hrvatske te usmjeravanje odgovornosti prema stranci umjesto građanima vodi natrag k partijskoj i korporativnoj državi gdje se odluke donose u stranci, a Vlada i Sabor ih samo provode", ustvrdila je Pusić.

Navela je da je taj slučaj samo jedan od brojnih HDZ-ovih odustajanja ili mijenjanja ranije izrečenih tvrdnji i obećanja, što, istaknula je, "za HDZ ne predstavlja ništa jer oni smatraju da građani nemaju što reći".

Pusić je podsjetila da njena stranka u saborsku proceduru dva puta uvrstila prijedlog zakona o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana, koji je HDZ-ova Vlada odbila pod obrazloženjem da će pitanje neposrednih izbora kvalitetnije riješiti vlastitim prijedogom.

Vlada i čelnici HDZ-a ranije su u nekoliko navrata najavljivali da se priprema prijedlog zakona o izravnom biranju načelnika, gradonačelnika i župana, te da bi se taj izborni model trebao primijeniti na slijedećim lokalnim izborima. Ovih dana pojedini visoki dužnosnici HDZ-a najavili su da će se lokalni izbori ipak provesti po starom izbornom sustavu.

Upitana kako će izaći na lokalne izbore u gradu Zagrebu Pusić je kazala da su u toj sredini HNS i SDP "upućeni jedni na druge", te da je odlučeno da te dvije stranke započinju razgovore. "Svakako ćemo razgovarati, a hoće li to rezultirati koaliranjem prije ili poslije izbora ovisi o dogovoru", kazala je Pusić.

(Hina) xam ysšh

Pročitajte više