Vakula najavljuje brojne promjene. Najprije nas očekuje južina, zatim zahlađenje

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

KAKO je u svojoj vremenskoj prognozi najavio Zoran Vakula, u danima pred nama očekuju nas brojne promjene vremena. 

Brojne promjene vremena sljedećih dana

U svojoj prognozi Vakula javlja kako će sutra biti manje vedrine te kako će diljem kopna ujutro biti minusa, mraza, a ponegdje i poledice zbog mogućih slabih oborina. Jutarnje oborine uglavnom se očekuju na zapadnim dijelovima zemlje. 

Dodaje i kako se sasvim suho ne može očekivati ni na cijelom Jadranu, posebno zato što se na sjevernom dijelu popodne očekuje bura koja će podno Velebita puhati i olujnim udarima. 

I u subotu ujutro se očekuje prohladno jutro, ali hladnoću će tijekom dana zamijeniti južina. Nedjelja pak donosi još toplije vrijeme, ali i vjetrovitije i oblačnije uz povremenu mjestimičnu kišu najprije na sjevernom Jadranu i gorju, a zatim i južnije. 

No već je u ponedjeljak diljem Hrvatske gotovo sigurna nova promjena s kišom, zahladnjenjem, a ponegdje i snijegom, posebno u gorju.

Vakula tako u prognozi za HRT zaključuje kako nas očekuje period s promjenama vremena, koji sljedećih dana neće odgovarati onima koji teško podnose promjene vremena.

Vrijeme sutra

Sutra nas očekuje djelomice sunčano vrijeme uz primjenljivu naoblaku. Više će oblaka biti na zapadu tek ponegdje uz malo kiše, u gorju i snijega. U unutrašnjosti se ujutro mjestimice očekuje magla. Na kopnu će puhati slab vjetar, a na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od -6 do -2, na Jadranu većinom između 2 i 7 °C. Najviša dnevna kretat će se od 3 do 8, na obali i otocima između 11 i 15 °C.

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro ponovno česta magla, zatim promjenljiva naoblaka, pri čemu se ne smije isključiti mogućnost mjestimične slabe oborine, pa i poledice, s obzirom na to da će temperatura ponovno dio jutra biti između -5 i -1 °C. Poslijepodne, uz sunčana razdoblja, uglavnom 6 ili 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura, uz još malo veću vjerojatnost prijepodnevne gdjekoje kišne kapi, pa i snježne pahulje, ili samo izmaglice, osobito u Zagorju, te Banovini i Kordunu. Poslijepodne sve manje oblaka, a navečer vjerojatno i vedro.

I u gorju i na sjevernom Jadranu su ujutro moguće slabe oborine, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i magle, ali već oko podneva za zapada slijedi razvedravanje. Naravno, i novo jačanje bure, koja će podno Velebita opet mjestimice imati i olujne udare. Najniža temperatura na kopnu od -6 do -2 °C, uz more 3 do 7 °C, a najviša 11 do 14 °C, u gorju oko 4 °C.

Jutarnjih "minusa", ponegdje i magle, bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, dok će na srednjem i južnom Jadranu biti od 3 do 8 °C. Tijekom dana pak većinom od 11 do 15 °C, uz promjenljivu naoblaku i više sunčanih sati prema jugu, a poslijepodne ponovno mjestimice prolazno umjerenu buru i tramontanu. More malo do umjereno valovito more, a vidljivost dobra", prognozira Vakula za HRT. 

Za vikend južina

Za vikend nas u poslijepodnevnim satima očekuju iznadprosječno tople temperaturne vrijednosti. Najstabilnije će biti u subotu, kada će na kopnu jačati jugozapadni vjetar. U nedjelju slijedi naoblačenje te sve češća kiša, najprije u gorju i Istri, zatim i drugdje. 

I na Jadranu će subota biti najsunčanija u najmirnija, a do večeri će biti suho. U nedjelju se i na Jadranu očekuje jaka južina, ponegdje i kiša, najprije na sjevernom Jadranu.

Od ponedjeljka nova promjena

U ponedjeljak se na kopnu uz pad temperature i sjeverni vjetar ponegdje očekuje snijeg, osobito u gorju. Povremeno su moguće oborine i u nadolazećim danima.

N Jadranu u ponedjeljak slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima, zahladnjenjem te najprije jugom i oštrom, a na kraju burom i tramontanom, koje će potrajati i u nastavku novog tjedna

Vakula za kraj svoje prognoze za HRT zaključuje kako će vjerojatnije sljedeći tjedan biti hladniji od ovoga.

Pročitajte više