Val izbjeglica krenuo iz Južnog Sudana

Foto: Hina

ZBOG političkih i etničkih sukoba u Južnom Sudana u posljednja je tri tjedna iz te afričke države izbjeglo oko 60 tisuća ljudi, javljaju promatrači Ujedinjenih naroda.

Navodi se da naoružane grupe ljudi pljačkaju sela, ubijaju civile i prisilno novače muškarce i dječake. UN poziva na pridržavanje prekida vatre postignutog 11. srpnja, ali borbe između snaga odanih aktualnom predsjedniku Salvi Kiiru i pristaša bivšeg potpredsjednika Rieka Machara ne jenjavaju.

Macharova strana tvrdi da je prošlog vikenda u sukobima oko prijestolnice Južnog Sudana Jube poginulo 111 ljudi. Iz Kiirovog tabora niječu bilo kakve sukobe, i tvrde da je prekid vatre i dalje na snazi.

Strane humanitarne organizacije prisutne u regiji javljaju o stotinama ranjenika u bolnicama glavnoga grada.

Sukobi dvojice političara počeli su u prosincu 2013. godine, kada je aktualni predsjednik smjenio Machara s mjesta potpredsjednika. optužujući ga za planiranje puča. To je potaknulo val etničkog nasilja između dvije najveće etničke skupine u zemlji, Dinki i Nuera.

Dosad je u sukobima poginulo oko 50 tisuća ljudi, a više od 900 tisuća je izbjeglo i raseljeno. U zemlji se pojavila glad. Najnoviji izvještaji govore o epidemiji kolere.  

Pročitajte više