Valbandon: Počeo sastanak o viznom režimu

Sastanak radne skupine od dvanaest predstavnika graničnih policija Hrvatske, BiH, Slovenije i Madžarske te njemačkoga Saveznog MUPa za vizni režim i uvjete prelaska državnih granica počeo je danas u MUPovim prostorima u Valbandonu pokraj Pule.

Cilj je skupa, koji se održava u okviru 12. međunarodne konferencije graničnih policija, olakšati kretanje ljudi preko državne granice te izraditi preporuke za jednostavnije i usklađenije postupke na granici.

Kako je novinare danas izvijestio načelnik Odjela za susjedne zemlje u Upravi za granicu MUP-a Zlatko Miletić, sudionici će skupa prihvatiti preporuke za međunarodnu konferenciju graničnih policija koja će se iduće godine održati u Siofoku u Madžarskoj. Po njegovim riječima u nekima od njih preporučuje se državama u regiji koje se suočavaju s ilegalnim imigracijama i prekograničnim ulascima da pokušaju što više uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom EU-a. Također se preporučuje da se usklade određeni granični postupci kako bi granica postala protočnija i izbjeglo nepotrebno čekanje.

"Hrvatski vizni režim treba uskladiti s viznim režimom EU-a, s kojim Hrvatska nije usklađena u četiri, a druge države u regiji u više slučajeva. EU je uvela vize za Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju, Ekvador i Tursku, a Hrvatska za te države ne zahtijeva vizu", podsjetio je Miletić.

Dodao je kako, primjerice, BiH u tome odstupa u još više slučajeva, a druge, imigracijski rizične, države imaju više posla u usklađivanju viznog režima.

Skup završava sutra.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više