Varaždin i Međimurje: Na Facebooku vrbovali djecu da prodaju drogu za osam tisuća kuna mjesečno

U VRLO opsežnoj akciji uhićeno je 11 većih dilera s područja Varaždina i Međimurja. Policija je razbila čitavu piramidu preprodavača. Na dnu piramide bili su 14-godišnjaci koje su organizatori regrutirali preko Skypea i Facebooka kako bi vršnjacima prodavali drogu.

Od sredine ožujka do 26. srpnja varaždinska i međimurska policija provodile su operativnu akcija pod nazivom "LUP". Akcija je izvedena u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, a cilj je bio razbijanje lanca preprodavača opojnih droga marihuane i speeda na međimurskom i varaždinskom području.     

Policajci su otkrili nekoliko osoba s međimurskog područja koje su vršile preprodaju opojnih droga i nakon pokretanja posebnih dokaznih radnji ubrzo proširili krug osoba kojima se droga prodaje.

U uhodanom lancu preprodaje nositelji su bili trojica hrvatskih građana iz mjesta Trnovca Bartolovečkog, u Varaždinskoj županiji, od kojih je organizator bio 28-godišnjak koji je vršio preprodaju opojnih droga u ugostiteljskim objektima u tome mjestu prema prethodnim dogovorima s kupcima, dok su mu dvojica, 55-godišnjak i 25-godišnjak, u skladu s njegovim telefonskim pozivima, pakirali i isporučivali opojne droge koje su imali uskladištene kod sebe.

Marihuanu su prodavali u količinama od 15 do 100 grama. Cijena za 15 grama bila je 600 kuna, a za 50 grama od 1.500 do 2.000 kuna. Iz vidljivih količina koje su prodavali vidi se da su kupci bile osobe koje su kupovale marihuanu za daljnju prodaju, tako da je detektirano osam osoba s međimurskog i varaždinskog područja koje su dilale drogu u Čakovcu, Nedelišću, Orehovici, Varaždinu, Ludbregu i Trnovcu Bartolovečkom.

Kaznene prijave protiv 11 osoba, organizator dilanja u četiri mjeseca zaradio 180.000 kuna


Tijekom istrage popraćeno je deset isporuka opojnih droga u količinama od 15 do 215 grama u kojima su policijski službenici obiju policijskih uprava ukupno zaplijenili oko 500 grama opojne droge marihuane. 26. srpnja, u koordiniranoj akciji dviju policijskih uprava, izvršene su pretrage stanova i drugih objekata na osam adresa na kojima su osobe prebivale te je pronađeno ukupno 1370 grama opojne droge marihuane, tri biljke indijske konoplje u rastu, pet digitalnih vaga, 15 mobilnih uređaja, malokalibarska puška sa 168 komada pripadajućih metaka, pištolj marke M-70 call. 7,65 i 7.000 kuna.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima 27. srpnja podnesene su kaznene prijave protiv 11 osoba zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba opojnih droga te su prepraćeni u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu. Nakon saslušanja pet osoba je pušteno da se brane sa slobode, dok je ostalima određen pritvor. Procjenjuje se kako je organizator preprodaje opojnih droga ostvario materijalnu korist od najmanje 180.000 kuna. Naime, isti je najmanje jednom tjedno prodao 500 grama opojne droge marihuane, čija se vrijednost procjenjuje u pojedinačnoj vrijednosti na oko 15.000 kuna (30 kuna/gram), iz čega se može zaključiti da je u trajanju od četiri mjeseca prodao oko 8 000 grama marihuane.

U policijskom priopćenju ističe se da je otkriven veći broj kontakata preprodavača s mlađim osobama, starih uglavnom oko 14 godina, kojima su nudili da za njih vrše daljnju prodaju marihuane svojim vršnjacima uz mjesečnu zaradu od šest do osam tisuća kuna. Najviše takvih kontakata zabilježeno je u mjestu Nedelišće. Isto tako, za istaknuti je da se komunikacija s mlađim osobama odvijala putem interneta, osobito putem Skypea i Facebooka, s ciljem prikrivanja kriminalnih aktivnosti od policije i od roditelja mlađih osoba. Neke od tih osoba bit će saslušane u nastavku kaznenog postupka, jer je detektirano oko 15 osoba koje su bile uključene u aktivnosti uhićenih dilera.

Pročitajte više