Vegetacija u Hrvatskoj kasni 10-15 dana, ali to je normalno

NIZ lijepih i toplih dana još nije vidljivo utjecao na promjene vegatacije jer je zima bila hladna, a u većem dijelu Hrvatske vlada suša, priopćili su agrometeorolozi.

Vegetacija ove godine kasni oko dva tjedna, procijenio je agrometeorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda Marko Vučetić. To vidimo po voćkama i bilju koje svaki dan promatramo po gradu, a slične obavijesti stižu nam i s meteoroloških postaja gdje se to svakodnevno motri. No, sve je to normalno, dodao je.

Voditeljica Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu Biserka Juretić također je zapazila da vegatacija u vrtu kasni oko deset dana, ali naglašava da je "sve to uobičajeno". U vrtu, u kojem se uzgaja oko deset tisuća različitih vrsta bilja iz cijelog svijeta, još nema vidljivih promjena na bilju. Zima je bila hladna, a topla razdoblja u prosincu nisu utjecala na ritam života bilja. Prvo cvjetanje u Vrtu očekuju početkom travnja, kad se ta ustanova otvara za javnost nakon zimske stanke.

Od voćaka najprije bi trebala procvasti marelica, ali nije još, kaže Vučetić i upozorava da će šiblje i drugo šumsko bilje brzo promijeniti vegetacijski režim. "Potrebno je malo kiše jer je velika suša, osobito u Dalmaciji", kazao je.

Vučetić vlasnicima plastenika savjetuje da otvore i prozrače plastenike, ali ih nipošto ne ostavljaju otvorene noću jer može biti još mraza.

Voćke bi bilo dobro premazati vapnom - tko nije još - više zbog smanjenja temepraturnih razlika zbog kojih puca kora, nego zbog zaštite od štetnika, kazao je Marko Vučetić.

Pročitajte više