Veleposlanik Sardelić iznenađen manipulacijama oko Ljubljanske banke

Hrvatski veleposlanik u Ljubljani Celestin Sardelić izrazio je danas začuđenost novim medijskim manipulacijama kojima se slovenskoj javnosti žele servirati navodno nove činjenice oko obveza prema štedišama Ljubljanske banke Zagreb.

On je reagirao na tvrdnje Rudolfa Gabrovca, predstavnika slovenske vlade za sukcesiju, koje je u srijedu u udarnim emisijama državne televizije ustvrdio kako su štediše te banke pitanje koje mora rješavati Hrvatska jer se radi o sukcesiji i jer je navodno dokumentima iz 1991. godine pristala da se štediše isplaćuju po teritorijalnom principu.

´Iznenađuje nas i začuđuje ovakav način manipuliranja činjenicama, odnosno njihovo izvrtanje kojim se unaprijed nude željeni zaključci´, izjavio je Sardelić u vezi s Gabrovčevim nastupima na slovenskoj televiziji u glavnom dnevniku i emisiji ´Odmevi´.

Najviši hrvatski diplomat u Ljubljani pri tom je podsjetio da je zakon o preuzimanju saveznih zakona iz područja financija, na koji se poziva Gabrovec u dokazivanju svoje teze da je i Hrvatska prihvatila ´teritorijalno načelo´ isplate dugova Ljubljanske banke, javni dokument, pa ga u tom smislu nitko u Hrvatskoj nije mogao prikrivati do ´otkrića´ slovenske televizije niti je za to bilo razloga, dodao je Sardelić.

´Taj hrvatski zakon sadržajno nije jednak slovenskom po kojemu je Slovenija obeštetila svoje državljane. Osim toga, Gabrovčeva interpretacija da je i Hrvatska prihvatila načelo teritorijalnog principa za Ljubljansku banku ne odgovara istini.

Hrvatska je pretvaranjem duga Ljubljanske banke u javni dug isplatila samo one štediše koji su to rješenje prihvatili´, naveo je u svojoj izjavi za slovenski radio Sardelić. On je dodao da je ostao neriješen ogroman broj slučajeva onih štediša koji su nastavili vjerovati Ljubljanskoj banci, te i nadalje ustraju u tome da im ona njihove depozite vrati. Riječ je, podsjeća Sardelić, o oko 170 tisuća štediša, a njihove uštede bez kamata iznose oko 150 milijuna eura.

´Da je Slovenija to trebala ispuniti već odavna tvrde najugledniji slovenski ekonomski i pravni eksperti, a u razgovorima u četiri oka to priznaju i slovenski političari. To više nas začuđuje kontinuitet u šutnji slovenske javnosti o ovoj neupitnoj moralnoj obvezi Slovenije. Ne možemo se oteti dojmu da Slovenija na ovaj način pokušava kupiti vrijeme za nastavak razgovora o dugovima Ljubljanske banke pod okriljem BIS-a u Baselu unatoč tome što su ti razgovori završeni neuspjehom´, rekao je Sardelić u vezi s Gabrovčevim inzistiranjem da je Ljubljanska banka sukcesijsko pitanje koje se rješava u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Na kraja svoje izjave upozorio je da bi za Sloveniju, umjesto stalnog pozivanja na sukcesiju i BIS, bilo konstruktivnije kad bi se odazvala brojnim pozivima Hrvatske da se pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb napokon počne rješavati bilateralnim razgovorima.

Pročitajte više