Veleposlanik Semneby razgovarao sa zadarskim županom Prtenjačom

VODITELJ Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby razgovarao je danas u Zadru sa zadarskim županom Šimom Prtenjačom o više tema o povratku stanovništva, uvjetima života u Zadarskoj županiji te o razvoju tog područja.

Nakon sastanka zatvorena za javnost veleposlanik Semneby izjavio je novinarima da je bilo govora o načinu na koji rad OESS-a pridonosi pridruživanju Hrvatske u Europsku uniju. "Kao što znate, Europska komisija priprema ocjenu o približavanju Hrvatske EU-u i ta ocjena će biti prezentirana sredinom sljedeće godine. Ocjena se tiče uglavnom političkih kriterija koje je Hrvatska do sada ispunila i koje još treba ispuniti", rekao je veleposlanik Semneby.

Po njegovim riječima svi zajedno moraju pridonositi povratku izbjeglica, reformi pravosuđa, a Europska unija će pomoći i ovom području na kojemu se još osjećaju rane zaostale iz rata. "Vjerujem da možemo pomoći svim građanima", istaknuo je.

Na pitanje novinara je li bilo riječi o odnosu Hrvatske s Haagom, veleposlanik Semneby je odgovorio da o tome nije bilo riječi, iako je OESS uključen u praćenje, kako je rekao, ratnih zločina i suđenja za ratne zločine. Bitno je da Hrvatska djeluje u skladu s međunarodnim obvezama, rekao je voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Župan Šime Prtenjača je rekao novinarima da su razgovarali o dinamici povratka imovine, razminiranju i djelovanju institucija u Zadarskoj županiji.

Pročitajte više