VELIKA ANKETA Treba li cijepljenje u školstvu, zdravstvu i socijali biti obavezno?

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković danas je rekao da se vodi rasprava o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za tri sektora - zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo.

"Vodimo raspravu o tome", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje planira li se uvođenje obveznog cijepljenja u ta tri sektora.

"Prije par tjedana, čim smo saznali da nam pada interes za cijepljenje prvom dozom, pokrenuli smo raspravu o tome u javnosti. U jednom periodu smo cijepili s oko 30.000 doza tjedno, a jučer smo bili na 5000 doza", rekao je Plenković.

I danas je ponovio da obaveznog cijepljenja za opću populaciju neće biti, što je u skladu s njegovom izjavom od prije nekoliko dana da "nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno".

 

"Što se tiče pojedinih sektora, tu imamo tri sektora koji su posebno indicirani da o njima razmišljamo na drugačiji način. Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje", rekao je Plenković.

“Naš je cilj da ono što smo osigurali Hrvatskoj, a to su više nego dovoljne količine cjepiva, da ga iskoristimo, a pogotovo u onim sektorima gdje je više fizičkih kontakata ljudi”, rekao je Plenković.

Prošlog tjedna je i ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio kako se još ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja iako je priprema zakona spremna. 

> Beroš kaže da je jako lako uvesti obavezno cijepljenje. Pitali smo ustavne stručnjake

"Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih", kratko je pojasnio Beroš.

Šostar: Apsolutno sam za obavezno cijepljenje, barem u zdravstvenom sustavu

Šef zagrebačkog NZJZ-a, Zvonimir Šostar, jučer je za N1 komentirao ideju o obaveznom cijepljenju.

"Podsjetit ću vas na variolu veru, gdje je u 4 tjedna 20 milijuna ljudi procijepljeno i ta smrtonosna bolest je zaustavljena. Apsolutno ću podržati nešto takvo. Barem u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi, gdje bi svi djelatnici trebali biti procijepljeni", kazao je.

Slično razmišlja i prim. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

"Kad bi se po duši i pameti pitalo nas infektologe i epidemiologe, mi smo da se cijepi i ako je potrebno da to bude i obavezno cijepljenje, jer se mi nalazimo u jednoj izrazito ozbiljnoj situaciji. Vrijeme nam curi, nemamo puno vremena, ako se ne zaštitimo onim čime možemo, naša je perspektiva da ćemo doživjeti velike štete", poručio je Ivić.

Obavezno cijepljene za zdravstvene radnike u Francuskoj

Hrvatska nije usamljena u raspravama o uvođenju obaveznog cijepljenja za određene skupine, pogotovo za zdravstveno osoblje. Jučer je tako francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da cijepljenje protiv covida-19 postaje obvezno za sve francuske zdravstvene radnike i osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim pacijentima.

"Ako sada ne budemo djelovali, porast će broj slučajeva i hospitalizacija", rekao je francuski predsjednik. Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna. 

U Francuskoj je prisutan snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante, natjerali su vladu da ponovno razmisli. 

Macron je rekao da cijepljenje neće biti obavezno za širu javnost, ali potiče sve da to učine. "Moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, to je jedini put prema normalnom životu", istaknuo je Macron. 

Francuska je prosječno primjenjivala više od 400.000 prvih doza cjepiva dnevno krajem svibnja, a sada je taj broj pao na oko 165.000 dnevno. Nacionalna medicinska akademija nedavno je pritisnula francuske vlasti da uvedu obvezno cijepljenje za sve osobe u dobi od 12 godina i starije.

Obvezno cijepljenje, pa i ograničeno samo na zdravstvene radnike i drugo osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim skupinama na covid-19, nije rašireno u Europi, a Macron je ranije odbacivao tu mogućnost za Francusku. 

U Italiji je cijepljenje obavezno za zdravstvene radnike još od ožujka

Iznimka je dosad bila Italija, posebno pogođena u pandemiji, koja je nametnula obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika krajem ožujka. Neki u Italiji se protiv te mjere bore na sudu, ali većina ju je prihvatila.

Javnost je nedavno uzrujala vijest da su se u bolnicama u kojima se velik broj zdravstvenih djelatnika odbio cijepiti pojavila nova žarišta. U Italiji je od početka pandemije od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od 109.000 ljudi.

Kritičari vlasti doveli su u pitanje zakonitost uvođenja obaveznog cijepljenja samo za određenu kategoriju zaposlenika.

Prema odredbi koju je u odobrio kabinet premijera Maria Draghija, svi zdravstveni djelatnici "obavezni su se cijepiti". Oni koji to odbiju mogli bi biti suspendirani i ostati bez plaće do kraja godine.

"Cilj ove mjere je što veća zaštita medicinskog i paramedicinskog osoblja te onih koji su u okruženjima u kojima su izloženiji riziku od zaraze", navela je vlada u priopćenju.

Obavezno cijepljenje za dvije skupine uvodi i Grčka, Merkel odbila tu opciju

Grčka je objavila sličnu najavu u ponedjeljak. Cijepljenje protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obvezno jer nastavlja rasti broj slučajeva zaraze u zemlji. 

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da će "ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna".

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel danas je apelirala na građane Njemačke da se odazovu pozivu na cijepljenje, ali je istodobno odbacila uvođenje obveze cijepljenja i za sve građane i za pojedine grupe zanimanja.

"Kako bismo se oduprli agresivnim varijantama koronavirusa potrebno je da 85 posto građana bude cijepljeno. Mi smo daleko od ovih vrijednosti", rekla je njemačka kancelarka nakon posjeta državnom epidemiološkom institutu Robert Koch. 

Ona je istaknula kako neće biti obveznog cijepljenja, dodavši da bi povećanje broja cijepljenih, držanje pravila o udaljenosti i testiranje trebalo pomoći u prevenciji četvrtog vala zaraze.

Ustavna stručnjakinja: Kakva ugroza, takva mjera. Globalna ugroza, globalna mjera

Index je prije nekoliko dana o ovoj temi razgovarao s dvoje ustavnih stručnjaka, Sanjom Barić s Riječkog pravnog fakulteta i jednim profesorom koji je molio da mu ne spominjemo ime.

Barić ne vidi veće zapreke za propisivanje obaveze cijepljenja. Odnosno, na pitanja je li sigurna da u Ustavu i međunarodnim konvencijama nema prepreka za uvođenje obaveznog cijepljenja te misli li je li zbilja dovoljno promijeniti samo nekoliko riječi u zakonu, odgovara: "Da i da. S time da cijeli naglasak nije na nametanju, već razumijevanju zašto je to u redu, zašto i kako cijeli taj proces funkcionira. Od prava do znanosti i nazad."

A smije li država na sebe preuzeti takve prerogative? Može li punoljetnim i punopravnim osobama odrediti cijepljenje kao obavezu?

Odgovorila je: "Može. Jer to radi i sada u svemu, ovo je sada samo nešto novo u sadržaju i tek donekle u mjeri. Druga je stvar osjećaja legitimiteta i reakcije naroda. Uostalom, u velikim izazovima kuje se novi moral, novi integritet i nova suštinska pravila. Zato je strašno zanimljiv svjetski trenutak za globalno, pa onda i seosko, poimanje demokracije. Kao što postoje ustavotvorni momenti u povijesti država/e naroda (jednina i množina), tako postoje i društveni momenti. To je ovaj sada."

Na našu opasku kako dosad nismo imali obavezno cijepljenje za sve zdrave punoljetne osobe, Barić odgovara: "Jer nikada nije bila globalna pandemija. Ali jest uvedeno za sve koji, naprimjer, rade u bolnici na hepatitisu i slično. Kakva ugroza, takva mjera. Globalna ugroza, globalna mjera".

"Nema tu zavjere, naprosto je sve isto za potrebe primjene načela razmjernosti. Velika nužda, puno papira. Jednostavno. I etički i pravno. Etički se ne radi prava komparacija. Sloboda izbora uvijek ima granicu. I sloboda izbora stava. Tako da etika tu biva jednako postavljena na pogrešno mjesto kao i pravo. Ista vrsta logičke pogreške", govori nam Barić.

Ustavni stručnjak: Ne znam je li u ovoj fazi to opcija

Naš drugi sugovornik nešto je skeptičniji: "Nijedna država još nije uvela obvezno cijepljenje, svi su vrlo oprezni po tom pitanju zbog statusa cjepiva koje još uvijek ima uvjetno odobrenje EU. Konačno, kad bi se empirijski provelo istraživanje i utvrdilo da je cijepljenje apsolutno sigurno - a čini se da i dalje tapka u mraku i, kao pravnik, nemam odgovor na to - obvezno bi cijepljenje bila opcija. U ovoj fazi ne znam je li to opcija".

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio

Pročitajte više