Vermeer i nizozemski interijer u muzeju Prado

IZLOŽBA pod nazivom ´Vermeer i nizozemski interijer´ otvorit će se uu muzeju Prado u Madridu, a posjetitelji će je moći pogledati do 18. svibnja.

Riječ je o, za Španjolsku, jedinstvenoj izložbi tog slikara i njegovih suvremenika.

´Velika je čast ugostiti Vermeera u Velazquezovoj kući´, izjavio je ravnatelj muzeja Prado Miguel Zugaza predstavljajući izložbu koja objedinjuje devet remek-djela Johannesa Vermeera (1632.-1675.), odnosno gotovo trećinu stvaralaštva ovog majstora iz Delfta, koje se procjenjuje na 35 slika.

Uz slavna platna poput ´Umjetnosti slikanja´ (Kunsthistoriches Museum, Beč) ili ´Žene koja čita uz prozor´ (Gemaeldegalerie, Dresden), izložena su i djela nizozemskih slikara Gerarda Doua, Gerarda Ter Bosha, Jana Steena, Pietera de Hoocha, Gabriela Metsue, Fransa van Mierisa, Nicolasa Maesa i Emmanuela de Wittea, koja dopunjavaju djela nizozemskog interijera iz druge polovice XVII. stoljeća, a posuđena su iz glavnih muzeja New Yorka, Los Angelesa, Amsterdama, Dresdena, Berlina i Beča.

Izložba o ´mitu Vermeera, slikara svjetla, prostora i geometrijske kompozicije´ nasljednica je Vermeerove izložbe koja je prije dvije godine gostovala u New Yorku i u Londonu, a 1995.-1996. u Washingtonu i Den Haagu.

No, ovom se izložbom otišlo korak dalje budući da je usredotočena na platna koja prikazuju kućne interijere te prikazuje širi zemljopisni kontekst, odnosno cijelu Nizozemsku, zajedno s projektom znanstvenih istraživanja vezanih uz povijest umjetnosti, pojasnio je kustos Alejandro Vergara te naglasio važnost Vermeerove ´kulturološke zajednice´ zajedno s Velazquezovim ´Las Meninas´, koje su jedan od najljepših radova madridske zbirke slika.

Riječ je o prvoj izložbi ove godine u muzeju Prado, a nakon nje od lipnja će biti postavljena monografska izložba o Tizianu, koja dolazi iz londonske National Gallery, te još jedna o Edouardu Manetu najesen.

Pročitajte više