Veterinarski fakultet osudio prosvjed pred kućom profesora Brkića

Zagrebački Veterinarski fakultet danas je osudio prosvjed koji su aktivisti udruge Prijatelji životinja u subotu održali ispred kuće profesora tog fakulteta Antuna Brkića, a zbog pokusa koje je provodio nad beaglovima (psima).

Veterinarski fakultet u priopćenju ističe kako se zalaže da se svi pokusi nad životinjama uvijek organiziraju i provode u skladu s propisima, kodeksom veterinarske etike i najvišim standardima zaštite dobrobiti životinja.

"Svi pokusi nad životinjama što se provode na Veterinarskom fakultetu uvijek su i isključivo bili u funkciji znanstveno-istraživačkog rada i drugih osnovnih djelatnosti fakulteta", stoji u priopćenju.

Napominje se da o dobrobiti životinja tijekom pokusa skrbe Povjerenstvo za dobrobit životinja i Povjerenstvo za znanstveno-istraživačke projekte.

Veterinarski fakultet poziva udruge da u zajedničkoj suradnji na primjeren način pridonose zaštiti i dobrobiti životinja, te ističe da je u "slučaju beagle" poduzeo sve potrebno iz svoje nadležnosti.

Prosvjednici su se u subotu okupili ispred Brkićeve kuće u Dugavama i tražili kažnjavanje i smjenu Brkića zbog, kako su uzvikivali, mučenja beaglova.

No, u Brkićevu obranu ustali su njegovi kolege, također okupljeni oko kuće.

Strasti između prosvjednika i antiprosvjednika smirila je policija.

(Hina) pp/xtr yaz

Pročitajte više