VIDEO Amerikanci održali vojnu vježbu u Zagrebu, helikopteri nadlijetali grad

Foto: Borna Filic/PIXSELL

AMERIČKO veleposlanstvo je danas na nekoliko lokacija u Zagrebu održalo vježbe evakuacije uz podršku hrvatske vlade i američkih zračnih snaga.

Scenarij vježbe utemeljen je na eventualnom katastrofalnom potresu, a u sklopu toga veleposlanstvo je simuliralo evakuaciju dijela svojih zaposlenika uz pomoć Zračnih snaga SAD-a. U evakuaciji je sudjelovalo oko 50 dobrovoljaca veleposlanstva.

Vježba se održala uz podršku vlade i američkih zračnih snaga sa sjedištem u Zračnoj bazi Aviano u Italiji. Jučer su u Zagreb stigla dva helikoptera HH-60G Pave Hawk i zrakoplova MC-130J II Commando iz zračne baze Royal Air Force Mildenhall u Engleskoj.

Američka veleposlanstva i konzulati svijeta obavezni su provoditi godišnje vježbe za upravljanje kriznim situacijama kako bi zaposlenici bili spremni za prirodne nepogode ili ostale krizne situacije. Ove se vježbe obično provode kroz manje aktivnosti unutar veleposlanstava i konzulata.

No veleposlanstvo naglašava kako snažni bilateralni odnosi i suradnja između SAD-a i hrvatske vlade stvaraju jedinstvenu mogućnost provedbe zajedničke, velike simulacijske vježbe za upravljanje kriznim situacijama u Hrvatskoj.

Pročitajte više