Istra na udaru olujnog vjetra, kiše i poplava: Podivljalo more izazvalo velike štete u Rovinju

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Istramet, Video: Nensi Žarić

NA UDARU olujnog zapadnog i sjeverozapadnog vjetra sredinom dana našla se cijela zapadna obala Istre, a najpogođenije je, prema svemu sudeći, područje Rovinja, gdje je podivljalo more izazvalo poplave i materijalnu štetu.

Automatska meteorološka postaja kod Srednje škole Zvane Črnje zabilježila je udar vjetra od 20,6 m/s ili 74 km/h, piše Istramet.



U Puli udari vjetra do 97 km/h

Prošla noć donijela je vrlo turbulentno vrijeme na cijelo područje. Pala je obilna kiša uz mjestimične olujne udare juga, a zatim sjeverozapadnjaka i zapadnjaka.

Najviše kiše palo je podno Učke. Meteorološka postaja u Poljanama tako je u protekla 24 sata zabilježila čak 107 mm, a kiša je prestala tek oko 8 sati. Sa sjeveroistoka izdvojimo još i Staru Poštu (95 mm), Učku istok (85 mm) te Lupoglav (52 mm).

Strasno

Posted by Nensi Žarić on Wednesday, 10 February 2016

Obilna kiša zabilježena je i diljem središnje Istre, najviše je palo u Žminju (58 mm) i Pazinu (53 mm). Prema zapadu kiše je bilo značajno manje, tako je u Žućima kod Tinjana zabilježeno “tek” 28 mm. Značajnijih količina kiše bilo je i na Labinštini. U samom Labinu izmjereno je od 38 mm na Fortici do 41 mm u Kazakapama.


Gledajući cijelo područje najmanje kiše palo je na Cresu (12 mm) te u Puli (11 do 21 mm).

Osim kiše svakako treba spomenuti i vjetar koji je na pulskom području, preciznije na Stoji jutros dostizao brzine do 97 km/h! Olujne udare vjetra zabilježile su još neke lokacije, naročito one u višim dijelovima središnje Istre, piše istramet.

 

Kako izgleda poplavljeni Rovinj objavio je na Facebooku Rovinj news.

Rovinj zaplivao kao nikada do sada uz velike štete

Posted by Rovinj News on Wednesday, 10 February 2016


Materijalna šteta

Osim po valovima, plimi i olujnom vjetru na Jadranu, ova ciklona ostat će zapamćena i po vrlo jakom i olujnom vjetru i u unutrašnjosti zemlje.

Noćas je puhao vjetar južnih smjerova s udarima preko 70 km/h, a tijekom prijepodneva probio je zapadni i sjeverni vjetar s kojim je zahladilo. Na sjeveru zemlje kiša je prolazno prešla u snijeg, a olujni vjetar donio je štete na području Slavonskog Broda.

U krugu Đure Đakovića s hala je snažan vjetar nosio limeni krov. Lim je letio i s zgrade Tene u naselju Slavonija I, javlja Crometeo.

Vatrogasci spasavaju moj auto

Posted by Nensi Žarić on Wednesday, 10 February 2016

Pročitajte više