VIDEO Iz Južnoafričke Republike u Ruandu prevezeno 30 bijelih nosoroga

Screenshot: YouTube

TRIDESET bijelih nosoroga, koji se smatraju ugroženom vrstom, stiglo je u Ruandu nakon dugog putovanja iz Južnoafričke Republike, odakle su prevezeni Boeingom 747, rekli su borci za zaštitu prirode, istaknuvši da je riječ o najvećemu ikada dosad realiziranom pojedinačnom transferu ovog tipa.

Veličanstvene životinje, koje mogu težiti i do dvije tone, putovale su oko 3400 kilometara iz južnoafričkoga privatnog rezervata za divlje životinje Phinda u sklopu programa obnove populacije te rijetke vrste bijelih nosoroga, desetkovane krivolovom još od sedamdesetih.

Nekoć brojna životinjska vrsta u području supsaharske Afrike, populacija bijelog nosoroga najprije je bila izložena lovu europskih doseljenika, a kasnije svojevrsnoj epidemiji krivolova koja ih je gotovo u potpunosti uništila.

Putovanje od 40 sati

Nakon višemjesečnih priprema nosorozi su započeli svoje 40-satno putovanje do novog doma u Nacionalnom parku Akageri u istočnoj Ruandi, rekli su iz African Parksa, dobrotvorne organizacije kojoj je na čelu britanski princ Harry, i sam sudionik ove akcije. 

"Najprije smo ih morali umiriti da bismo umanjili njihov strah i stres, što je samo po sebi rizično, a potom su neprestano bili pod našim nadzorom", rekao je izvršni direktor African Parksa Peter Fearnhead, ocijenivši projekt uspjelim.

Smješteni u torove

Životinje su prevezene unajmljenim Boeingom 747 i zatim cestom do parka, a po dolasku u park smještene su u dva travnata tora, od kojih je svaki veličine nogometnog stadiona. Nakon što se priviknu na novu sredinu, bit će im dopušteno da lutaju prostranim parkom.

"Na ovaj im način pružamo priliku da odrastaju i žive u sigurnom okruženju, za razliku od onog u Južnoafričkoj Republici, gdje krivolovci dnevno ubiju i do tri bijela nosoroga", rekao je regionalni upravitelj parka Jes Gruner.

Transferi divljih životinja nose i određeni rizik. Godine 2018. četiri od šest crnih nosoroga uginula su nekoliko mjeseci nakon što su ih premjestili u Čad.

Ugrožene vrste: južni bijeli nosorog i sjeverni bijeli nosorog  

Južni bijeli nosorog, jedna od dvije podvrste bijelog nosoroga, smatra se ugroženom vrstom. Danas ih je, po podacima Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF), preostalo tek oko 20.000.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificirala ih je u kategoriju "gotovo ugroženih životinja".

Sjeverni bijeli nosorog gotovo je u potpunosti nestao, a na životu su ostale samo dvije ženke.

Znanstvenici nastoje spasiti ugroženu vrstu od izumiranja prikupljajući i čuvajući jajašca mlađe od dviju, nazvane Fatu, koju će pokušati oploditi in vitro spermom dvojice uginulih mužjaka.

Kane stvoriti embrije u dosad jedinstvenom programu uzgoja jer je to njihova posljednja šansa za preživljavanje.

Masovni krivolov

Ruanda, koja se pozicionirala kao jedna od najboljih pet safari destinacija u svijetu, godine 2019. prihvatila je pet istočnih crnih nosoroga iz Češke Republike i još 17 iz Južnoafričke Republike godine 2017.

Zbog veličine nosorozima u divljini prijetnju predstavlja malo grabežljivaca, no uništio ih je krivolov. Nosorozi se love zbog upotrebe rogova u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Po podacima IUCN-a, u divljini je ostalo oko 5000 crnih nosoroga, u usporedbi s više od milijun, koliko ih je bilo sredinom 19. stoljeća.

Pročitajte više

 

Pročitajte više