VIDEO Na dnu mora snimljeno rijetko stvorenje o kojem se malo toga zna

Screenshot: OceanX

Morski psi zvjezdaši su jako sramežljiva bića. S obzirom na to da obično prebivaju na dnu mora, jako ih se rijetko može uhvatiti kamerama te se malo toga zna o njihovom životu u prirodnom staništu. 

Nije ni čudno da su se istraživači iz inicijative za istraživanje morskih dubina OceanX ugodno iznenadili kada su na dubini od 850 metara slučajno naletjeli na jedan takav primjerak prilikom istraživanja mora uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje nikada prije nije uočena ova vrsta.  

"Samo se pojavio niotkuda i onda se motao oko podmornice" 

OceanX je snimio morskog psa zvjezdaša u prosincu 2023. tijekom plovidbe Omanskim zaljevom. "To je bilo nevjerojatno iskustvo. Tijekom tog zarona nismo vidjeli nešto posebno pa smo krenuli istraživati unaokolo", kazala je za IFLScience Cassidy Nelson iz OceanX-a, koja je i snimila ovo neobično stvorenje. 

"Kada smo ga vidjeli, baš smo ručali. Zatekao nas je. Samo se pojavio niotkuda i onda se motao oko podmornice. To nam je dalo dosta vremena da ga pogledamo, napravimo nekoliko dobrih snimaka i razgovaramo s kontrolom misije", dodala je.  

Ono što znamo o psima zvjezdašima, saznali smo analizom primjeraka koje su uhvatili ribari. "Većina primjeraka do kojih smo došli su bili mrtvi ili bolesni. Naime, kada primijetite dubokomorske životinje u blizini plitkih regija, to je obično zato što će uskoro uginuti ili su bolesne", kazala je Jeriyla Kamau-Weng iz OceanX-a.   

Pročitajte više