Video - Nastavnici poručili Vladi: "Oteto - prokleto"

NASTAVNICI iz školskog sindikata Preporod danas su preko puta središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu izrazili svoj stav o rebalansu proračuna kojim im se plaća smanjuje za šest posto te su ga jednoglasno odbacili.

Stotinjak nastavnika podržanih vođama ostalih sindikata su se oboružani transparentima "Mijenjamo naše plaće za vaše mirovine", "Nama treba balans, a ne rebalans", "U zemlji znanja lisnica sve tanja" okupili na skupu nazvanom "oteto-prokleto".

"Za BMW imaju, a za naše plaće nemaju"

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je ovaj skup tek početak njihove bitke koja će trajati dugo i ima neizvjestan ishod, ali da oni u njoj nemaju rezervne položaje u nadzornim odborima. Osvrnuli su se i na posljednji gaf HDZ-a sa kupnjom skupocjenog BMW-a za 4,6 milijuna kuna te poručili zastupnicima da ako ima za skupe automobile, treba biti i za njihove plaće.

Poručili su kako će se smanjivanjem izdvajanja za obrazovanje hrvatsko školstvo osiromašiti što će dovesti do bolnih posljedica za budućnost države. "Nije sindikat Preporod taj koji nas je pozvao ovdje, nego su to učinile hrvatske vlasti svojim ponašanjem i očito je da će tih poziva biti sve više", rekao je sindikalist Krešimir Sever te dodao kako je u Hrvatskoj sve više obespravljenih i loše plaćenih.

Sindikalci odbili glasovati za smanjivanje svojih plaća

Sindikalni vođe su pozvali i na jedinstvo u ovim trenucima te su poručili onima koji su uz socijalno neosjetljivu vlast da se trebaju maknuti sa sindikalne scene. Na kraju prosvjeda preko puta središnjice HDZ-a u kojoj je i donesena odluka o smanjivanju plaća javnom i državnom sektoru, stotinjak sindikalaca je odbacilo izglasati rebalans proračuna kojim im se plaće smanjuju za šest posto.

U istom trenutku tu odluku o smanjivanju njihovih primanja "za stvarno" su donijeli saborski zastupnici na Markovom trgu sa 79 vladajućih glasova za i 59 glasova protiv. Zbog takvih poteza iz sindikalnih krugova sve se više čuje riječ "štrajk", koji bi Hrvatsku mogao pogoditi u svibnju mjesecu.

I.Kri.
Foto: Davor Pongračić/Cropix

Pročitajte više