VIDEO Kaos na ulicama Pariza, neredi se proširili do centra grada

Screenshot: Twitter, Clement Lanot, Video:YouTube

NEREDI koji su započeli kao prosvjedi podrške mladiću Theu, kojeg su navodno policajci silovali palicom, proširili su se na centar Pariza.


Oko 200 prosvjednika okupilo se u četvrti Barbes u kojoj su prosvjedovali zbog navodnog silovanja. Zahtijevali su pravdu za Thea uz povike: "Opraštamo, ali ne zaboravljamo."

Prosvjed se ipak pretvorio u nerede kada je dio prosvjednika počeo paliti smeće i kontejnere.


Glasnogovornik policije je izjavio za CNN kako su policajci bacili suzavac na prosvjednike kako bi ih rastjerali, a jednu osobu su uhitili. Nakon što je bačen suzavac, prosvjednici su se raširili centrom grada i po mjestima koja su popularna među turistima i nastavili izazivati nerede.

Prosvjedi krenuli iz Theove četvrti

Među znakovima koje su nosili prosvjednici, posebno se isticao znak "Jebite policiju slučajno", čime se aludiralo na izjavu policajaca koji su optuženi u ovom slučaju, a koji su izjavili kako je Theo slučajno silovan palicom u trenutku kada su mu pale hlače i kada je sjeo na nju.

Mladić Theo je nakon uhićenja hospitaliziran i hitno operiran zbog teških analnih ozljeda. Odmah nakon što se saznalo za incident, prosvjedi podrške su krenuli iz Theove četvrti i otad se šire. 

Policajci su suspendirani, jedan od njih je optužen za silovanje i prekomjernu upotrebu sile, a ostala trojica za primjenu prekomjerne sile.

Hollande pozvao na mir

Oko 250 osoba je uhićeno otkako su počeli prosvjedi i neredi, a sada su se počeli okupljati na mjestima u centru grada koje posjećuju turisti.

Francois Hollande je posjetio Thea u bolnici, a potom je posjetio i četvrti u kojima je došlo do nereda i pozvao na mir te najavio kako će raditi na poboljšanju odnosa između policije i imigranata.

Pročitajte više