VIDEO Policajac vozaču Ubera izmišljao zakone, nije imao pojma da priča - s odvjetnikom

Screenshot: YouTube

PRVA stvar koju je Jesse Bright napravio nakon što ga je zaustavila policija u prošlu nedjelju je to da je upalio kameru na mobitelu i počeo snimati, piše Washington Post.

Bright je zapravo odvjetnik u Sjevernoj Karolini, a poslom vozača Ubera ostvaruje dodatnu zaradu. Kao odvjetnik, kako će kasnije objasniti, čvrsto vjeruje da snimanje interakcije s policijom pomaže u izbjegavanju nesporazuma.

On je tako snimao policajca koji ga je zaustavio, a iznenadio se kad mu je policajac Kenneth Becker rekao da prema novom zakonu ne smije snimati službenike.

No kao odvjetnik je znao da takav zakon ne postoji.

"Hej, isključi to, može?", rekao je policajac Becker Uberovom vozaču.

"Ne, nastavit ću snimati, hvala. To je moje pravo", odvratio mu je Bright.

"Nemoj me snimati, je li jasno", odvratio mu je policajac.

"Vidi. Ti si policajac na dužnosti, ja te mogu snimati", rekao je Bright.

"Pazi se. Na snazi je novi zakon. Ugasi to ili ćeš u zatvor", bubnuo je policajac.

Stvari uskoro eskalirale, Brightu pretražili auto

Nakon toga su stvari eskalirale. Policajac je Brightu rekao da izađe iz auta, a usput ga je nazvao kretenom. Zatim su mu pretražili auto.

"Znam svoja prava", branio se odvjetnik i vozač Ubera.

"Nadam se. Ja znam zakon", drzak je bio policajac.


"Znam zakon, odvjetnik sam", otkrio mu je Bright.

Naime, Bright je, netom prije negoli je zaustavljen, putnike ostavio pred kućom koju je policija promatrala. Njeni stanovnici su osumnjičeni za dilanje droge.

"Rekli su da bi trebao znati da je riječ o kući u kojoj se dila droga. Pokušao sam im reći da sam vozač Ubera. Mislili su da se radi o nekoj vrsti krinke", ispričao je Bright.

U policiji su pokrenuli internu istragu o očitoj laži svog djelatnika.

"Fotografiranje ili snimanje videa zakonsko pravo svakog čovjeka. Dapače, mi čak i potičemo građane da se služe mobitelima kada misle da za to ima potrebe, pa i u situacijama kada dolazi do interakcije između njih i policajaca, u svrhu obostrane zaštite", izjavio je prvi policajac Wilmingtona, Ralph Evangelous.

"Bilo mi je čudno jer sam jednog od policajaca viđao na sudu, on me prepoznao. Mislio sam da će sniziti ton i prestati kršiti moja prava kad shvate da sam odvjetnik", rekao je Bright.


Pročitajte više