SMRT MILANA BANDIĆA

VIDEO Prisjetite se kako je Bandić vrijeđao novinarke i lupetao strane jezike

Foto: YouTube

MILAN BANDIĆ ostat će upamćen i po verbalnim napadima na žene, prije svega novinarke, ali i po pokušajima dokazivanja da zna još neki jezik osim hrvatskog. Dio njegovih mudrosti ušao je u masovnu upotrebu.

Javnost valja podsjetiti da je upravo Bandić tvorac sintagme da "žene grakću kao vrane" i mudre misli da one "ne vole šonje, vole frajere, fakine". 

Donosimo snimke Bandićevih nabadanja stranih jezika, ali i verbalnih napada na žene.

"Poštovani president Putin..."

Bandićevski ruski javnosti je predstavljen prilikom uručenja ordena Reda prijateljstva. Vladimir Putin strpljivo se smješkao dok je Bandić držao govor na hibridu ruskog i hrvatskog. 

U jednom od posljednjih medijskih istupa Milan Bandić izrekao je i pokoju riječ na francuskom. 

"Znate vi šta znači na francuskom silans la ba? Tišina. Šapnuo mi je dragi bog da budem silans la ba."

Engleski mu je možda i najlošije išao. Izjava iz 2009. godine postala je "evergreen" loše izgovorenih stranih izraza od strane domaćih političara.

"Imate take it ot livit. Uzmite ili ostavite", podučio nas je tada zagrebački gradonačelnik.

Ranije je za govornicom u skupštini uspoređivao kolege političare s uređajem za puštanje glazbe:

"To je ko ovi što se pojave na političkoj sceni, to ja zovem hit i đubok. Dok pjevaju. Imate pet kuna, ubacite u đubok i dok završi pjesma, gotovo je."

"Ke? Spiking Kroejša!"

Indexova novinarka obratila se Bandiću na engleskom jeziku prilikom dodjele priznanja najbolje odjevenim osobama u Hrvatskoj. Bilo je to u vrijeme kad je Bandić ciljao na fotelju predsjednika Hrvatske, za što bi mu strani jezici svakako bili neophodni u poslu. 

Na pitanje što nosi te večeri, Bandić se počeo izmotavati neartikuliranim zvukovima, zatim je upitao "Ke?" pa je na kraju poentirao "spiking Kroejša". Deset dana prije nastajanja ove snimke zagrebački gradonačelnik Indexu je odgovorio da se korektno služi engleskim i francuskim jezikom. 

Milan Bandić dobro se pomučio pokušavajući izgovoriti ime japanskog tenisača pa je na kraju odustao.

"Ovog, Nišig, Niši... Japanca. Neće se uvrijediti što mu ne znam ime."

2009. godine Bandić je protestirao i protiv dvojezičnih tabli na vratima javnih zahoda: "Zamislite sada, dođe moja prijateljica s košarom iz Čučerja, ide na Kvatrić i sila joj na WC. Piše 'Push'. A kaj ona zna kaj je to", govorio je gradonačelnik.  

"Kari kočitida... kočidi... koč..."

Demonstrirao je i (ne)poznavanje talijanskog: "Kari kočitida... kočitidani... kočitidjani... karisimi Istrijani. Vi porg un kal roso, m... saluto. Kome futuru presidente dela Croatia."

Ovime je Bandić "kao budući predsjednik Hrvatske" pozdravio drage sugrađane, drage Istrijane. Valjda.

"Jel vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko, bio bih najbolje žensko"

Dok je 2018. godine bio USKOK-ov optuženik, Milan Bandić išao je po školama i dijelio udžbenike. A onda je sjeo u klupu. Novinari su počeli zapitkivati o aferi Štandovi, za koju mu je uskoro počinjalo suđenje. Umjesto da iznese konkretan odgovor, izbacio je novi seksistički ispad: 

"Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. Je li vi vjerujete da ja njima nisam dao? Ja sam njima dao i više nego što su tražili (...) Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama", govorio je Bandić.

"Po očima vidim da ona ne odvaja otpad" 

Netom prije nego što će pandemija ušetati u naše živote, jedna od važnijih tema bila je odvajanje otpada. Na konferenciji za medije održanoj prilikom Bandićevog obilaska nekadašnjeg DIOKI-ja, na kojem je planirana izgradnja postrojenja za sortiranje smeća, reporterka Nove TV Sanja Vištica pitala je gradonačelnika je li mu neugodno što je Novi Zagreb prekriven smećem. 

Na to ju je optužio da ona ne odvaja otpad. Izrečeno saznanje argumentirao je tvrdnjom da se novinarki nerazdvajanje otpada vidi po očima.

Video: Z1 Televizija

"Ja sam psiholog. Ja to kužim. Po očima vidim da ona ne odvaja. Idemo se odmah uvjeriti. Platit ću svima ručak. Sto posto ne odvajate otpad. Vidi vam se na očima", ponavljao je Bandić. 

"Budite fina dama"

U najmanje dva navrata bio je poprilično bezobrazan prema novinarki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

"Vi ste meni ko učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina", kazao joj je odgovarajući na pitanja o deponiju koja mu se očito nisu svidjela.

"Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Vako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka", rekao je Bandić.

Javnost i nevladine udruge osudile su takvo ponašanje. Ipak, pokazalo se da iz toga nije ništa naučio.

Kasnije je imao pik na novinarku N1. Na nju je povisio ton iznerviran pitanjem o stanju u dječjoj bolnici Srebrnjak i ravnatelju Bori Nogalu, koji se samo htio naći i razgovarati s Bandićem. 

"Zadnji put si mi ovo napravila, zadnji put"

Novinarka Matea Dominiković pokušala je doznati zašto se taj sastanak nije dogodio, na što je Bandić optužio da ga je nazvala klošarom. 

"Nikada više nećete sa mnom ovako razgovarati... Nisam ja klošar... Ti me hoćeš napraviti klošarom. Zadnji put si mi ovo napravila, zadnji put", otresit je bio Bandić. 

O vlastitoj glasnogovornici: "Sjedi ko Khashoggi u ovoj fotelji"

Vlastitoj glasnogovornici, s kojom je radio četiri godine, pred kamerama je zamjerio način na koji je sjela. 

"Sad ću ja malo iznenaditi, neću šokirati našu glasnogovornicu. Vidi se da je bila na HRT-u dugo, kako je ležerna, sjedi ko Khashoggi u ovoj fotelji. To valjda prijeđe u naviku ljudima. Sjedi čak bolje i mirnije od Bačića. On ima malo tvrđu stolicu, a ona se zavalila ovdje pa ti hvala lijepa", kazao je Bandić, nakon čega je Dajana Antonija Bebek dala otkaz. 

Pročitajte više