VIDEO U Zagrebu počelo postavljanje spomenika Tuđmanu

POČELI su radovi na uklanjanju obeliska postavljenog u spomen na 900. obljetnicu Zagrebačke biskupije, a na njegovo mjesto uskoro će doći 1,3 milijuna kuna vrijedan spomenik Franji Tuđmanu. Križanje Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice potpuno će se promijeniti da bi primilo Tuđmana umjesto dosadašnjeg spomenika. 

Kamen kashmir white, pjeskaren i paljen

Prema natječaju, radovi na postavljanju spomenika i uređenju platoa oko njega trebali bi koštati 4,5 milijuna kuna, u što je uključeno i lijevanje spomenika. Posao lijevanja brončanog Tuđmana dobila je Ljevaonica umjetnina Ujević, čija ponuda je bila jeftinija 167 tisuća kuna od procijenjene vrijednosti radova.

Tuđmanov brončani kip bit će postavljen na blok izrađen od kamena kashmir white koji bi trebao biti ispjeskaren i paljen te će na njemu biti i brončani grb RH i natpis ''Dr. Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik'' s datumima njegova rođenja i smrti.

Natpis u skladu s idejom o veličini

Cijeli prostor bit će popločan kockama od armiranog betona, od kojih će neke biti u razini s tlom, dok će neke biti izdignute kako bi mogle služiti kao klupe. Na jednoj od njih bit će i brončani natpis: ''Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam''. Citat je to iz Tuđmanova zatvorskog dnevnika od dana 14. kolovoza 1984. godine, odnosno 81. dana tog odsluženja zatvorske kazne.

Postavit će i spomenik domovini

Bandićev spomenički zanos neće, navodno, završiti postavljanjem spomenika Tuđmanu. Tuđman bi u budućnosti trebao gledati prema Spomeniku domovini koji će biti postavljen između zgrade gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Franjo Tuđman već ima trg u Zagrebu, nalazi se uz Ilicu i Trg Francuske republike, ali iako je Bandić obećavao da će od te livade napraviti reprezentativni trg, to nikada nije učinio. Gradski HDZ godinama se protivio da se tamo postavi spomenik Tuđmanu, iako je baš s tog mjesta krenuo po prvu pobjedu na izborima. Bio im je predaleko od centra grada i predlagali su da se spomenik Tuđmanu postavi ispred muzeja Mimara. No Bandić je odlučio da će ga smjestiti pokraj svojih voljenih fontana.

Pročitajte više