Vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Turudića za kršenje etike

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Visoki kazneni sud je, objavljujući samo Turudićeve inicijale, izvijestio da je sudačko vijeće VKS-a raspravljalo 7. svibnja ove godine o prikupljenim materijalima i pretpostavkama za daljnje postupanje povodom pritužbe predsjednika VKS-a radi povrede dostojanstva sudačkog poziva.

Prizivni sud je dodao da je sjednica sudačkog vijeća održana uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

"Pritužba je nepotpuna i nerazumljiva"

Na sjednici je utvrđeno da sadržaj pritužbe ukazuje kako je ona nepotpuna i nerazumljiva jer iz nje nisu razvidni vrijeme i opis konkretne radnje kojom je počinjena eventualna povreda Kodeksa sudačke etike, a isto nije moguće odrediti niti nakon prikupljene dokumentacije od N1 televizije, RTL televizije i Nove TV, kao i od nadležnih pravosudnih tijela.

Stoga je sudačko vijeće donijelo zaključak kojim je pritužba, u smislu članka Zakona o općem upravnom postupku o nedostacima u postupku, vraćena podnositelju kao nepodobna za postupanje te je podnositelj obvezan otkloniti spomenuti nedostatak i ponovno podnijeti dopunjenu pritužbu u roku od 15 dana. U protivnom, ističe VKS, pritužba će biti odbačena.

VKS dodaje da je podnositelj pritužbe 16. svibnja ove godine dostavio podnesak sudačkom vijeću u kojem je naveo da pritužba sadrži jasan razlog i potpun vremenski okvir da bi se o njoj moglo odlučiti.

Pritom je podnositelj, nadodaje prizivni sud ne navodeći identitete, precizirao da se pritužba podnosi u odnosu na Turudićeve izjave koje je, prije i nakon što je imenovan za glavnog državnog odvjetnika, dao sudjelujući kao gost spomenutih televizijskih kuća o susretima sa Zdravkom Mamićem u vrijeme dok je Turudić bio sudac zagrebačkog Županijskog suda, a Mamić predmet istrage.

VKS: Vremenski okvir Turudićevih televizijskih gostovanja potpuno neodređen

VKS nastavlja kako je na sjednici sudačkog vijeća, održanoj 22. svibnja ove godine, jednoglasno utvrđeno da takav sadržaj pritužbe ne ukazuje jasno u čemu se sastoji povreda Kodeksa sudačke etike, odnosno radi li se o medijskim istupima prije i nakon Turudićevog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika koji bi bili u suprotnosti s kodeksom, javnim izjavama da su se dogodili susreti ili sami susreti koji su suprotni Kodeksu sudačke časti.

Također, VKS ističe da je pri tome vremenski okvir, prije i nakon Turudićevog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika, potpuno neodređen, kao i podaci o datumu i nazivima emisija usprkos traženju takvih podataka od navedenih televizijskih kuća.

VKS naglašava da je podnositelj pritužbe, sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku (ZUP), dužan iznijeti točno, istinito i određeno činjenično stanje na kojem temelji svoj zahtjev, a dužan je za svoje navode ponuditi dokaze i po mogućnosti ih podnijeti, što u konkretnoj stvari nije učinjeno.

"Podnositelj nije postupio sukladno zaključku sudačkog vijeća"

Osim toga, navedeno je da se pritužba podnosi i uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, a koja nije priložena uz pritužbu. "Kako takva suglasnost nije potrebna sukladno Kodeksu sudačke etike, a niti je priložena, to nije jasno određeno je li podnositelj pritužbe predsjednik VKS-a ili predsjednici VKS i Vrhovnog suda", dodaje se u priopćenju.

"Slijedom navedenog, kako podnositelj nije postupio sukladno zaključku sudačkog vijeća od 7. svibnja 2024. te otklonio nedostatke u pritužbi koji onemogućuju postupanje po istoj, pritužbu je valjalo, sukladno ZUP-a, odbaciti jer je nerazumljiva i nepotpuna", zaključuje VKS.

Inače, protiv odluke sudačkog vijeća VKS-a podnositelj pritužbe ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana dostave, a o njemu odlučuje Etičko vijeće Vrhovnog suda.

Pročitajte više