Virtualna šetnja hrvatskim ulicama: Google Street View uskoro i kod nas

GOOGLEOVA usluga Street View uskoro stiže i u Hrvatsku! Američka kompanija danas je najavila kako će ubrzo u Hrvatskoj započeti prikupljanje fotografija kako bi unaprijedili svoj sustav Google Maps te kako bi i u našu zemlju uveli uslugu Street View.

Stoga se nemojte iznenaditi ukoliko sljedećih tjedana na hrvatskim ulicama naletite na Googleove automobile i bicikle koji snimaju fotografije. Prikupljene fotografije bit će obrađene i precizno spojene, a proces će trajati nekoliko mjeseci. Nakon što proces završi, korisnicima će biti omogućeno virtualno istraživanje lokacija i orijentiranje putem panoramskih slika snimljenih na razini ulice.

To znači da će posjetitelji moći lakše napraviti plan putovanja, organizirati mjesto sastanka ili izvidjeti lokaciju prije samog posjeta. Usluga je dostupna u više od 30 zemalja, a više o usluzi možete saznati OVDJE.

Problem s privatnosti

Jedan od problema vezanih uz ovu uslugu tiče se privatnosti ljudi koji su uslikani na takvim fotografijama. Poznato je nekoliko slučajeva kada su se "nedužni" prolaznici zbog njih znali naći u škakljivim situacijama. Zbog toga je u nekim zemljama usluga zabranjena, poput Indije i Njemačke, a donedavno i Austrije. Međutim, iz Googlea najavljuju kako će štititi privatnost građana jer će lica i registarske oznake vozila biti zamućeni. Osim toga, korisnici će moći prijaviti fotografiju za uklanjanje ukoliko je smatraju neprikladnom.

Pročitajte više