Vjernici diljem svijeta slave Uskrs

USKRS, koji je za kršćanske vjernike središte liturgijske godine te prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a potječe od židovskog Pesaha, odnosno Pashe, danas obilježavaju katolički i pravoslavni vjernici diljem svijeta.

Uskrs se ispočetka slavio svake nedjelje, a od 2. se stoljeća počeo slaviti jednom godišnje nakon prvog proljetnog punog mjeseca, odnosno između 21. ožujka i 25. travnja.

Misu u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić koji je istaknuo kako Uskrs ne smije biti uzaludan običaj koji se svake godine ponavlja već on mora mijenjati srca i živote kršćana.

"Gospodin je pobijedio smrt i živi zauvijek", poručio je vjernicima kardinal Bozanić koji se sinoć javnosti obratio i putem radija i televizije.

"Vjernici u Kristu uskrslom vide svjetlo istine, snagu i smisao života i nadu koja otvara vječnost. S Kristom život se iz temelja mijenja. Prigrlimo li uskrslog Krista kao veliku nadu, onda brzina kojom prolazi život, naše svakodnevne žurbe, sve radosti i žalosti, sve tuge, trpljenja i bolest, sve će poprimiti drugo značenje. Uz veliku nadu svaki je početak osmišljen, a završetak, ma kako on izgledao - blagoslovljen", rekao je Bozanić.

Crkve diljem Hrvatske prepune su ljudi koji su na jutarnje mise ponijeli i hranu kako bi se za uskrsni doručak počastili blagoslovljenim jelom. Jutarnja misa s blagoslovom jela dio je kršćanske tradicije proslave Uskrsa.

Vodeći uskršnju misu u katedrali Svetog Duje u Splitu nadbiskup Marin Barišić posebno je upozorio na položaj mladih, koji su danas najugroženiji, a zajedno s njima i budućnost obitelji i domovine.

Barišić je istaknuo kako su glavni sadržaji sredstava društvene komunikacije postali loši primjeri nekih pojedinaca iz društvenog i crkvenog života, kao i zdravstva, politike i sporta. "Daje se neograničen prostor onima koji pod reklamom znanstvenosti mladu generaciju vode u pogibeljnom smjeru nastranih zabava i neodgovorne seksualnosti, i to deprimirajućom glazbom i literaturom".

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više