Vlada i sindikati nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru za javne službe

SINDIKATI javnih službi i predstavnici Vlade nastavili su pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, a dogovor bi se mogao postići već sljedećega tjedna.

Kako prenosi HTV, nakon što je prijašnji Temeljni kolektivni ugovor za javne službe istekao krajem srpnja ove godine, sindikalci i predstavnici Vlade izrazili su nakon današnjeg susreta zadovoljstvo nastavkom pregovora, objavivši optimistično da su se primaknuli konačnom dogovoru.

Kalmeta: Sindikati će odustati od božićnica

Ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da bi sindikati, ukoliko prihvate sporazum s Vladom, odustali od božićnica u iznosu od 1250 kuna, a pristali bi i na korekciju naknada za prijevoz i još neke stavke. Time bi, kako tvrdi Kalmeta, Vlada uštedjela barem dio od 650 milijuna kuna za božićnice, regres i darove za djecu u javnim i državnim službama, koje je htjela prenamijeniti za pomoć nezaposlenima.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon sastanka je izjavio da sindikati i dalje inzistiraju na tome da se jasno predoči kamo odlaze novci kojih se odriču, te da zaposleni u javnom sektoru sigurno svoja sredstva žele usmjeriti prema nezaposlenima. Babić je kazao i da su sindikati zadovoljni odlukom Vlade da odustane od prijedloga da se u članak 23. Temeljnog kolektivnog ugovora kao razlog za raskid ugovora unesu i fiskalne okolnosti. To bi za sindikate bilo apsolutno neprihvatljivo jer bi poslodavcu, tj. Vladi, omogućilo otkazivanje ugovora u svakom trenutku, protumačio je.

Pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru bili su prekinuti još 20. srpnja, a u međuvremenu je ugovor istekao, no za zaposlene u javnim službama i dalje vrijedi primjena pravila iz ugovora sve dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor.

Pročitajte više