Vlada: Od 1. do 15. lipnja provest će se popis poljoprivrede

Od 1. do 15. lipnja ove godine u Hrvatskoj bi se proveo popis poljoprivrede koji bi obuhvatio kućanstva i poslovne subjekte koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, utvrđeno je zakonskim prijedlogom o popisu poljoprivrede kojega je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

Popisom bi se prikupili podatci o radnoj snazi, o zemljišnom i stočnom fondu, površinama pod voćnjacima, vinogradima, podatci o korištenju sredstava za zaštitu bilja, poljoprivrednim strojevima i objektima i.t.d.

Popis će provoditi oko 17 tisuća popisivača, a taj posao državu će koštati 125,5 milijuna kuna.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Pomorskog zakonika kojima bi se omogućilo da u unutarnje hrvatske vode i luke mogu uplovljavati i u njima boraviti i strani ratni brodovi s nuklearnim naoružanjem. Uplovljavanje se ne bi moglo odobriti brodu koji bi svojim boravkom ugrozio sigurnost Hrvatske.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Galjerić predložio je da odluku o broju brodova koji istovremeno mogu boraviti u hrvatskim vodama i o dužini njihova boravka umjesto Vlade donosi ministar obrane, s tim da bi imao obvezu u roku 8 dana o tome obavijestiti Vladu.

Predloženo je da u hrvatskim vodama istovremeno mogu boraviti tri strana ratna broda do 10 dana.

Izmjene Pomorskog zakonika radi pojačane zaštite Jadrana predviđaju i donošenje posebnog propisa o tretiranju balastnih voda.

Ministarstva poljoprivrede i zdravstva dobila su rok od sedam dana da usklade stajališta, je li vino prehrambeni proizvod ili ne. Naime, novim zakonom o vinu ono bi se definiralo kao prehrambeni proizvod, a visoka kvalitetna vina mogla bi se reklamirati.

To je pak neprihvatljivo ministru zdravstva Andri Vlahušiću koji ustrajava u mišljenju da je vino alkoholno piće, te upozorava na neprihvatljivost tvrdnje da reklamiranje vina neće potaknuti alkoholizam.

Istraživanje provedeno od 1995. do ove godine pokazalo je da je više od 90 posto mladih probalo alkohol, a često su to upravo bila vina, rekao je Vlahušić.

Upozorio je da u pripremi novog zakona nije bilo konzultirano Ministarstvo zdravstva te da o svemu treba čuti i mišljenje MUP-a.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić uzvrća da je alkoholizam socijalni aspekt, te da se reklamira primjerice i pivo.

Rješenje je ponudio premijer Ivica Račan koji kaže kako ne vidi razloga da kvalitetno vino ne bude prehrambeni proizvod i ujedno da bude alkohol. Zatražio da dva resora razmotre sporne primjedbe i vide može li se naći neko srednje rješenje.

(Hina) um/bn sšh

Pročitajte više